Jenny Nyberg.

Att leda med stöd av sociala medier

- Det är som att tänka högt tillsammans med okända människor, säger Jenny Nyberg, rektor på Oxievångsskolan.

Hon är rektorn som med hjälp av sociala medier rekryterar personal och håller sig ajour med forskning. Men också för att få input på sitt eget ledarskap.

När Jenny Nyberg började på rektorsprogrammet hade hon inga konton i sociala medier överhuvudtaget. Men nu ser det helt annorlunda ut. Hon är medlem på bland annat Linkedin, Instagram, Facebook och Twitter. För henne har det blivit ett sätt att förhålla sig till sitt yrke som skolledare.
– Jag skräddarsyr mitt eget flöde. Det är en möjlighet för mig att sortera i allt som översköljer mig som rektor, säger Jenny Nyberg.

Började med Twitter

Under tiden som hon gick rektorsprogrammet började hon följa forskarna de läste på utbildningen via Twitter
– Efter ett tag började jag skriva av mig tankar och reflektioner kring ledarskap och fick en dialog med andra. Det är som att tänka högt med okända människor, säger Jenny Nyberg.

Är det inte obehagligt?
– Man skapar sig en cirkel av människor som läser och återkopplar på det man har skrivit. För mig är det viktigt att aldrig skriva något privat på mina konton – utan det är professionellt och personligt. Det kan vara lite märkligt, men roligt, när människor kommer fram på till exempel föreläsningar och tycks känna mig eftersom vi har pratat på sociala medier.

Vill lyfta goda exempel

När hon tog över som rektor på Oxievångsskolan var det i en tid då många elever lämnade för att istället börja på friskolor. Hon ställde sig frågan varför och kom fram till svaret att friskolorna var väldigt bra på att göra reklam för sin verksamhet.
– Kan de så kan vi. Genom våra kanaler kan vi lyfta allt bra som görs i Malmös skolor. Via sociala medier får jag kontakt med till exempel olika reportrar i lokalmedierna som i sin tur ser allt det bra som händer, säger hon.

Sätt att motverka lärarbristen

Jenny Nyberg använder också sina konton för att locka till sig personal. I dagsläget har hon anställt två lärare som hon först har lärt känna genom sociala medier.
– När det pratas om lärarbrist måste man inse som rektor att det inte går att stå och vänta på att folk ska komma till oss. Vi måste marknadsföra våra skolor och vad just jag kan erbjuda på min skola, säger hon.
Vägskyltar med orden "like", "share" och "follow" på.
Jenny Nyberg arbete underlättas i och med att hon är aktiv på sociala medier.
– I det informationsflödet och i den föränderliga värld och de många arenor som våra elever är i måste man som rektor hålla sig uppdaterad. Eller ha medarbetare som kan hålla dig uppdaterad och kan visa lite smarta inställningar som du kan göra på din telefon.

Några tips på vägen

Det finns några saker att tänka på när om man vill börja med sociala medier. Jenny Nyberg tipsar bland annat om att ha koll på Malmö Stads riktlinjer, att alltid ha substans i det som skrivs och att i förväg göra en analys. Vilken är målgruppen och hur ska kontot skötas?
– Twitter är jättebra. Du kan vara anonym och inte skriva något själv men ändå bli servad med information. På Facebook är det ett bra tips att gå med i grupper som intresserar dig. Då får du upp det i ditt personliga flöde. Om du använder sociala medier i tjänsten – tänk på varför kontot finns och tänk över ditt förhållningssätt, säger Jenny Nyberg.

Text och foto: Johanna Ravhed
Illustrationer: Colourbox