Nytt på Malmö delar
Prickig och fläckig filmworkshop på Barnens scen
Prick och Fläck, ömsint animerade av Lotta och Uzi Geffenblad, är film för små barn när den är som bäst. Som en del i filmfestivalen SMUFF’s program genomför Kultur för barn och unga i samarbete med Folkets Bio Malmö och föreningen SMUFF en workshop för förskolebarn i anslutning till filmvisningen. Kultur för barn och unga vill utveckla sitt madrassbio-koncept med en pedagogisk avslutning och även Folkets Bio är intresserade av hur man kan jobba med filmvisningar för små barn.
Animera – att ge liv
När filmen, som är åtta minuter lång, är slut börjar workshopen. Filmpedagogen Charlie Norberg har klippt ut Prick och Fläck som pappersfigurer. Med hjälp av animeringsprogrammet SAM animation och en liten enkel kamera som sitter på en böjlig arm visar han hur man kan ändra figurerna, ta bilder och göra så att det ser ut som om Prick och Fläck får liv på riktigt. Allt syns på filmduken. Barnen berättar för Charlie vad de vill att Prick och Fläck ska göra:
– De ska hoppa, hjula och springa! Och så visar de från där de sitter helt delaktiga i det som händer.
Göra film
Charlie rör på figurerna och klickar på kameran och så blir det en kort film som barnen också gör ljud till. Just detta att barnen inte bara får bestämma vad som ska hända i deras egen film utan också gör samma rörelser själva ger en i kroppen-känsla för den nya kunskapen och skapar en förtrogenhet med vad animering verkligen är.
-Det var kul! Jag vill göra det igen och allra bäst var våran film! säger barnen när de kryper in i overallerna och promenerar ut i hösten tillbaka till förskolorna Trekanten, Christoffer, Kotten och Röda Linden.
Här kan du se filmklippet som skapades tillsammans med barnen på Barnens scen.
Länkar:
Prick och Fläck som strömmande media (För dig som arbetar i Malmö stads skolor)
Filmhandledning (För dig som arbetar i Malmö stads skolor)
Prick och Fläck som klippdockor
Hue animation (en webbkamera samt animationsprogrammet SAManimation)
Text och bild: Ina Alm, mediepedagog