Gemenskap och engagemang på Kirsebergs fritidsklubb

Klockan är några minuter i två en tisdag eftermiddag på Kirsebergs fritidsklubb.

Fritidsledarna Marie Svensson och Johan Lundin står redo för att öppna dörrarna för eftermiddagens besökare. I köket står fritidsledare Theresia Schüsterl och förbereder dagens mellanmål som är potatisbullar. Några minuter senare fylls rummet av barn i olika åldrar och andas av gemenskap och engagemang.

Två pedagoger håller i varsin biljardkö.
Marie Svensson och Johan Lundin är fritidsledare på Kirsebergs fritidsklubb.

– Jag kommer hit nästan varje dag, säger Norbert 10 år. Här är jättebra, här kan man spela biljard och träffa kompisar.

Lykke 12 år gammal som sitter några bord längre bort håller med. För henne är fritidsklubben ett sätt att få umgås med kompisar, äta mellanmål i lugn och ro samt få vara med om olika roliga aktiviteter som gör att eftermiddagen rullar på.

– Det är också ett sätt för mig att träffa nya kompisar från andra skolor. Sen är personalen så bra här att man vill komma hit, säger hon.

Om Kirsebergs fritidsklubb

Kirsebergs fritidsklubb öppnade i augusti 2008 i Kirsebergs fritids- och kulturhus lokaler. Verksamheten erbjuder omsorg och aktiviteter för alla årskurs 4-6 på Kirseberg– och Bulltoftaskolan. Fritidsklubben öppnar 14.00 varje eftermiddag och stänger 18.00. Hälften av barnen är inskrivna vilket innebär att de betalar en summa per termin där omsorg, mellanmål och aktiviteter ingår. Hälften av barnen betalar medlemskap, en summa som ger barnen möjlighet till olika aktiviteter medan mellanmål och utflykter är något som de får betala extra för. Ett mellanmål kostar 10 kronor.

Viktigt första möte

– Vi har delat upp verksamheten i olika stationer baserat på våra olika rum och varje ledare är ansvarig för en station i ett roterande schema, berättar fritidsledare Johan Lundin.

”Mottagningen” är i hallen där barnen skriver in sig och hänger av sig, ett första möte som är viktigt menar Johan och hans kollega Marie Svensson, fritidsledare, och trycker på ordet trygghet.

Från mottagningen ser man in i köket där mellanmålet serveras. Det är ”drop in” som gäller eftersom barnen kommer till klubben på olika tider. Lykke som jag träffar i köket är en av de som precis har gått från att vara inskriven till att bli medlem. Något som många barn går över till när de och föräldrar känner sig redo för ett ökat eget ansvar.

Elev i matsal med mat framför sig.
Lykke 12 år kommer gärna till Kirsebergs fritidsklubb för att spela teater och träffa kompisar.

– Nu kan jag gå hem efter skolan om jag vill men känner jag inte för det så kommer jag hit. Idag ska jag vara med i teatergruppen, vi håller just nu på att sätta upp en teater som heter ”I väntan på ett tåg”. Jag spelar en lektant som heter Stina, berättar Lykke.

Teatergruppen leds av Johan som har en bakgrund som skådespelare.

– Det är barn från alla årskurser som deltar, berättar han. De äldre barnen arbetar med att skriva egna manus medan de yngre oftast får ett färdigt manus i handen att arbeta med. Vi har dessutom en egen teaterlokal.

Verksamhet i olika rum

Brasrummet är fritidsklubbens hjärta och kärna. Ett stort rum som lockar till social samvaro eller egen tid. Här är väggarna målade i klarröd färg och i rummet finns biljardbord, Wii, schack, fotbollsspel, tv och soffor.

Elev spelar biljard.
Norbert 10 år spelar gärna biljard en stund på eftermiddagen.

– Biljardbordet är flitigt använt, säger Johan. Barnen brukar lösa turordning själva men blir det mycket tryck vid bordet så skapar vi en lista, fortsätter han.

Bandyrummet är ett annat populärt rum. Här kan man med mjukboll spela fotboll även om regnet vräker ner utanför fönstret.

– Vill man däremot gå ut och spela fotboll finns Dalhemsplanen som ligger ett stenkast härifrån. Den får man gå till, bara man säger till oss personal, berättar Johan.

Pyssel för alla

I hobbyrummet står produktionen aldrig still. Här pysslas det med allt som man kan tänkas pyssla med. I fönstren hänger bevis på stor kreativitet och olika idéer.

– Innan jul var det högtryck på att sticka mössor och halsdukar för att ge i julklapp, berättar Marie och fortsätter:

– Vi anammar också alla högtider och pysslar utifrån dem. I hobbyrummet kan barnen också starta projekt som sträcker sig över längre tid, t ex drakbygge.

För den som inte vill pyssla men ändå få pröva sin kreativa ådra finns keramiksalen. Två gånger i veckan kommer en keramiker och hjälper barnen med sina alster. Dagen till ära står Elina 10 år redo för att inta en av drejplattorna.

Tjejernas dag

På onsdagar är det ”tjejernas dag”. Då får de tjejer som vill vara med och bestämma vad eftermiddagen ska innehålla. Det kan variera från vecka till vecka.

– Oftast vill de bara leka, säger Marie, Eftermiddagen ger dem lov att bara leka på ett annat sätt än vad de kanske hade gjort annars i den stora gruppen.

För att hålla koll på alla barn som kommer och går har personalen olika listor med barnens schema.

– Vi har inget ansvar vad gäller medlemmars tider, de kommer och går när de vill men vi har som policy att de säger hej och hej då, berättar Johan.

Öppet hus

Förutom alla aktiviteter är det mycket annat som är på gång på fritidsklubben. Personalen planerar bland annat ett öppet hus för blivande årskurs 4.

– Ja, den 14 mars har vi öppet hus för alla som är intresserade av en plats här hos oss. Då kommer vi att presentera vår verksamhet och vad vi står för. När hösten är här kommer alla inskrivna ha ett inskolningssamtal, allt för att vistelsen ska bli så bra som möjligt för varje enskild individ. I början är de flesta inskrivna men under år 5 och år 6 går många över till medlemskap, berättar Marie.

– Det är ett sätt för barnen att slussas ut, säger Johan och tillägger avslutningsvis:

– Samtidigt som vi har öppet hus bjuder vi även in fritidshemmen i stadsdelen. Då kommer barnen i årskurs 3 hit på besök tillsammans med personal för att känna av och känna in hur det är och ser ut. Det är viktigt för att barnen ska känna sig trygga.

Text och foto: Marina Walker