Från Värnhemsskolans korridorer till de röda mattorna i Cannes

”Mattias pratar hela tiden och har svårt att sitta still. Dennis är oftast tyst och ställer höga krav på sig själv. De går i samma gymnasieklass på Värnhemsskolan i Malmö. En klass där alla elever har en s.k. "diagnos" och på ett eller annat sätt har misslyckats med skolan.”

Så beskrivs inledningsvis filmen ”Vägen till Cannes”, en dokumentär om två elever på Värnhemsskolan i Malmö. Under BUFF Filmfestival 2014 har filmen världspremiär.

”Dennis och Mattias drömmer om att passa in någonstans. Känslan att få vara någon i ett större sammanhang. De gav sig ut på en resa som visade sig leda hela vägen till Cannes med Mattias som filmregissör och Dennis som stjärna framför kameran. Vi får följa ungdomarna på deras resa från gymnasiets korridorer till de röda mattorna i Cannes.”

”BUFF för Alla”

Genom satsningen ”BUFF för Alla” fick Dennis och Mattias en chans att prova på att arbeta med film i skolan. Syftet med satsningen är att arbeta med pedagoger och elever, samt anpassa festivalen efter de speciella behov som finns. Dessutom vill BUFF öka förståelsen för film bland pedagoger och elever genom fortbildning och arbete kring filmer, både praktiskt och teoretiskt.

”BUFF för Alla” startades för ett par år sedan. Idén till satsningen väcktes ur viljan att undersöka hur festivalen skulle kunna bli bättre på att nå alla elever. Festivalen ville bli mer tillgänglig och anpassa utbudet och visningarna för elevgrupper som tidigare har haft svårt att besöka festivalen.

Samarbete med Värnhemsskolan

BUFF påbörjade ett samarbete med ett gymnasieprogram på Värnhemsskolan i Malmö. Det är ett, efter eleven anpassat samt förstärkt program, med inriktning på elever med neuropsykiska funktionsnedsättningar. Det är elever med ADHD, Aspergers syndrom och Tourettes syndrom. Två av eleverna på programmet var Mattias och Dennis.

Jonas Jarl är en av lärarna på det förstärkta programmet som har arbetat med filmsatsningen.

– I arbetet med ”BUFF för alla” är det viktigt att eleverna gör uppgifter som de känner att de kan ha nytta av i livet efter skolan. Arbetet med att göra film har varit en sådan uppgift. Jag har sett hur de har växt med uppgiften i takt med att de har fått ta eget ansvar för att arbetet ska gå framåt, säger Jonas och fortsätter:

– Jag, som pedagog, tror att mycket handlar om att levandegöra kunskapen samt få eleverna att se att de faktiskt gör saker på riktigt.

Satsningen rymmer olika former av filmanknytet arbete för elever. En viktig del består i att ge förutsättningar för och utveckla former för elevinflytande.

– För våra elever är skolsituationen ofta alltför fyrkantig och fokuserad på skolresultat. De möten som eleverna fått göra med filmare har varit fantastiska. Filmarna har kommit utan förutfattade meningar, utan ett facit och det har slagit mycket väl ut, säger Jonas.

”BUFF för alla” drivs med stöd från Allmänna arvsfonden och är ett samarbete mellan BUFF och Centrum för Pedagogisk Inspiration, CPI.

Visning av ”Vägen till Cannes”

I samarbete med Doc Lounge premiärvisas ”Vägen till Cannes” på kvällen den 11 mars (dagen efter visas den på dagtid på biograf Spegeln). Doc Lounge är en mötesplats med dokumentärfilm i centrum. Idéen är att presentera världens bästa dokumentärer i ett sammanhang som engagerar, inspirerar och berör. I Malmö finns Doc Lounge på Babel.

”Vägen till Cannes” är 55 minuter lång och rekommenderas för högstadiet och gymnasiet. Regissör är Stefan Berg.

Världspremiär på Babel

Tid: tisdag 11 mars, 19.00 (film c:a 20.00)
Plats: Babel, Spångatan 38 Malmö
Priser: 80 kr (Student: 60 kr) eller Doc Lounge guldkort.
Förköp: Finns på Kulturcentralen

Visning på biograf Spegeln, dagen efter världspremiären

Tid: onsdag 12 mars, 11:30
Plats : Spegeln C, Stortorget 29, Malmö
Priser: Se Kulturcentralen

Text: Ina Alm, Jonas Jarl och Sara Arildsson