Här är hela listan över nominerade till Malmö pedagogpris 2024!
Natur och ekosystem på Bulltofta förskola
– Vi ville arbeta med NO och göra en insats, på riktigt. Om barn tidigt får lära sig att prata om naturen finns möjligheten att det blir mer självklart när de växer upp. I arbetet med ugglorna har barnen dessutom fått göra praktisk nytta för en hotad art, säger Anders Törnblad, pedagog på Bulltofta förskola.
Ugglor på förskolan
På förskolan har barnen och pedagogerna pratat om ugglor. Hur ser de ut? Hur låter de? Var bor de? Och vad äter de? I samarbete med Malmö Naturskola har barnen och två av förskolans pedagoger; Anne Erixon och Anders Törnblad, byggt två stora uggleholkar. För att kunna genomföra projektet har förskolan fått stöd från Malmö stad.
– Barnen har arbetat i mindre grupper med att bygga holkarna, några barn i taget. Många barn har fått möjligheten att vara med och bygga, säger Anne.
– De tycker att det är roligt att snickra och borra, säger Anders.
Holkarna hängs upp i parken
Det är en ljuvlig vintereftermiddag i slutet av januari. Solen kikar fram och marken är lätt frusen. Vid Bulltofta förskola möter Birger Emanuelsson och Josef Vilhelmsson från Malmö Naturskola nyfikna barn och pedagoger. De stora uggleholkarna ska hängas i träden i intilliggande Beijers Park. Förväntansfullt rullas holkarna från förskolan i stora sittvagnar. Några av barnen har klätt ut sig och målat om sig till djur. In i parken följer därför bland annat kaniner med byxor till öron, katter och många andra djur. Birger och Josef stannar till under ett av de många stora träden i parken. Barnen samlas runt dem.
– Vad ska vi hitta på? frågar Birger.
– Vi ska hänga holkar, svarar ett av barnen
– Vilka fåglar ska bo i holkarna? frågar Birger.
– Ugglor, jublar så gott som alla barnen samtidigt.
Birger berättar lite om kattugglan, den vanligaste ugglan. Birger och Josef har med sig bilder på kattugglan som barnen tittar på.
Jord på händer och holkar
– Innan vi hänger upp holkarna måste vi fixa till dem lite först. Ugglorna gillar inte det som luktar nytt och färskt. De vill att det ska lukta lite unket. Det vi måste göra är att gnugga holkarnas utsidor med jord, så de blir bruna och ser gamla ut, berättar Josef och Birger.
Birger och Josef fäster en rejäl bräda på baksidan av varje holk. Brädan gör att holkarna kan hänga över grenarna, utan skruvar eller spikar i träden. Barnen tar jord från backen och gnuggar in holkarna. Det är kul. Det roligaste av allt är kanske att få alldeles jordiga och bruna händer.
När holkarna är ordentligt injordade kliver Josef och Birger upp på stegar. Till barnens förtjusning får de holkarna på plats högt uppe bland grenarna.
– Tillsammans med barnen har vi fått arbeta med uggleprojektet från grunden. Barnen är jättenyfikna och vi kommer följa vad som händer med holkarna, säger Anders avslutningsvis.
Text: Sara Arildsson & Ina Alm
Foto: Ina Alm