En överlevare från koncentrationslägret Sachsenhausen berättar

En solig aprildag för fyra år sedan i ett koncentrationsläger utanför Berlin öppnades en dörr till en värld som jag själv aldrig vill uppleva.

Det är svårt att ens föreställa sig den. Den här världen var verklighet för Jan Szymanski, från julen 1939 fram till april 1945. Det är en del av hans berättelse som vi kan förmedla vidare till personal och elever i Malmös skolor, genom filmen ”Morfar i koncentrationsläger”.

Allt började redan 2010 när Jan Szymanskis barnbarn Lisa Gunnarsson kontaktade Pedagogisk Inspiration Malmö, efter Jan hade hälsat på hennes klass. Lisa arbetar i särskolan på Byggymnasiet. Snabbt ledde samarbetet till planerandet av en film. Vi åkte upp till Uddevalla där Jan bor idag, för att intervjua honom. Under två dagar fick vi sitta med honom, han berättade sin historia. Lika fängslande som hans berättelse var, lika fruktansvärd var den. Vi insåg också att det fanns ett mervärde att faktiskt åka ner till Sachsenhausen utanför Berlin. Till det läger där Jan satt som längst under andra världskriget.

Tillbaka till Nazilägret

Det är här, den där soliga aprildagen återkommer. Vi befinner oss i Tyskland i Sachsenhausen och Jan tar oss med på en rundvandring i lägret. Den barack han bodde i under sin fångenskap finns inte kvar, men vi får komma innanför glasdörrarna till en annan barack. Det känns som om våningssängarna berättar om allt som har hänt innanför väggarna. Mitt starkaste minne från denna dag är när vi hamnar framför de ugnar som användes till att bränna de döda kroppar som samlades på hög. När du ser filmen där Jan berättar om detta förstår du att det finns saker som ingen människa ska utsättas för. Att ren ondska faktiskt har rötter i vår verklighet. Hans berättelse är verkligen en överlevares berättelse. Det är svårt att förstå vad som krävdes av Jan för att ta sig igenom situationen som han har varit med om.

En berättelse för klassrummet

Den 22 april 2015 var det 70 år sedan Sachsenhausen befriades av sovjetisk militär. Vi vet att antalet överlevare från andra världskrigets koncentrationsläger blir färre och färre. Det är viktigt att ge elever möjlighet att ta del av denna historia, genom ögonvittnesskildringar som finns kvar även när vi firar att det är 100 år sedan Sachsenhausen befriades. Till filmen finns även ett studiematerial. Kom ihåg att ju fler som får ta del av berättelser som denna, desto större möjlighet att vi slipper se en upprepning av den.

Du som arbetar i Malmö stad kan se filmen och ladda hem studiematerialet som PDF

Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Pedagog Malmö. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.

Mer information

Filmen ”Morfar i koncentrationsläger” som strömmande media
Studiematerialet
Filmmanus

Text: Tobias Sonestedt
Bild: Chris Munsey