Pauliskolan.

Tekniskt fjärde år på Pauli igång

Jerry Ahlström, biträdande rektor på Pauliskolan, är entusiastisk när han berättar om nya det fjärde året på tekniska programmet, T4.

Det har gått snart ett år sedan det blev klart att Pauliskolan skulle få anordna gymnasieingenjörutbildningen T4. Man ansökte ursprungligen om att få två profiler: informationsteknik med utgångarna nätverksteknik och mjukvarudesign, samt samhällsbyggnad med utgång elprojektering.  Skolverket beviljade dock enbart informationsteknik.
– Vi blev förstås jättebesvikna, konstaterar Jerry Ahlström.

Jerry Ahlström, biträdande rektor på Pauliskolan.

Tolv platser

För ungefär ett år sedan började man marknadsföra sig på skolor som har teknikprogrammet.
– Vi åkte runt på olika skolor och upptäckte att elever var mera intresserade av nätverksteknik än av mjukvarudesign, något som förvånade oss, berättar Jerry.
Mjukvarudesign handlar om webbutveckling, mobilapplikationer och användargränssnitt – sådant som vi stöter på dagligen. Nätverksteknik handlar om servrar, molntjänster, och nätverk. Saker som vi kanske bara tänker på när de inte fungerar, men som är omistlig infrastruktur i ett modernt IT-samhälle.
Till slut fick man tolv statligt finansierade platser. 20 elever antogs och efter tre månader har man tio elever på utgången nätverksteknik och två på utgången mjukvarudesign.
– Vi hade 20 förstahandssökande, men vi räknade med att några skulle falla ifrån därför tog vi in alla. Det blev precis som vi hade tänkt oss, säger Jerry och ser nöjd ut.

Många får jobb

Jerry berättar vidare att eleverna från den 1 februari och 10 veckor framåt kommer att vara ute och genomföra sin APL (arbetsplatsförlagt lärande).
– Malmö stad har Sveriges största nätverk. De tar sex av eleverna på APL. Vi håller på att bygga upp en miniatyr av Malmö stads nätverk här på skolan, som eleverna får jobba med, berättar Jerry.
– Det är otroligt spännande! Hur tufft som helst!
På sin APL blir eleverna som anställda i 10 veckor.
– De får riktiga uppgifter och får vara på en riktig arbetsplats, säger Jerry.
Han berättar också att statistik från andra håll visar att 50 procent av eleverna på fjärde året får anställning där de gjort sin APL. Andra går vidare till högskolan.
– Det är det som T4 är tänkt för. Att kunna arbeta direkt, eller bli motiverad till att läsa vidare.

”Spännande at bygga en helt ny utbildning”

Att rekrytera lärare har inte varit helt enkelt, men man har lyckats få tag på personer med erfarenhet både från undervisning och från att ha jobbat ute i verkligheten.
Jerry berättar också att man långsamt bygger upp en ”maskinpark” till utbildningen:
– Den här utbildningen har ju aldrig gått tidigare så det är ingen som vet vad som behövs. Det finns svårigheter och möjligheter, men det är ju spännande att bygga en helt ny utbildning!
Till nästa år har man lämnat in en ny ansökan om att få ha profilen samhällsbyggnad med utgång elprojektering. Besked om detta väntas besked vilken dag som helst nu.

Text & foto (nedre bild):
Jonas Nilsson
Lärare Pauliskolan
Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen
Malmö stad
Foto (översta bilden): Pelle Jernryd

Artikeln är ursprungligen publicerad i Edico, nr 7 2015.
Edico är en tidning för medarbetare inom arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö stad