Matematik, motivation och stödmaterial!
Hela MIG läser – ett lästema för framtidens elitidrottare
– Det är många biografier som kommer ut med idrottande män men jag har sagt att det är varannan damernas, säger Therese Samuelsson som drog i gång lästemat Hela MIG Läser på Malmö Idrottsgymnasium där författare bjuds in till skolan.
När Therese Samuelsson anställdes som bibliotekarie och svensklärare på Malmö Idrottsgymnasium (MIG) hade hon i uppdrag att bygga upp ett bibliotek på skolan. Det var redan från början tydligt att det fanns en stor utmaning i att få eleverna att läsa böcker. Mycket av deras tid går åt till träning och tävlingar.
– Jag tänkte att läsandet då måste ske under lektionstid, säger hon.
Stöttades av ledning
Therese inspirerades av Lund Läser, ett projekt som folkbiblioteken i Lund genomfört och där det delades ut gratis böcker samt arrangerades författarbesök. Hon övertalade rektorn på Malmö Idrottsgymnasium att starta projektet Hela MIG Läser.
Det var vårterminen 2017 och friidrottsstjärnan Carolina Klüft hade nyligen kommit ut med sin självbiografi Livet är en sjukamp.
– Carolina Klüft gjorde ju karriär i den åldern som eleverna är i så det passade bra. Vi köpte in böcker till alla, även personalen.
Många elever ifrågasatte emellertid varför de var tvungna att läsa om en kvinnlig idrottare på lektionerna.
– Det var någon lärare som fick hämta rektorn för att killarna skulle ge sig. Men i slutet av veckan var det helt lugnt på skolan.
Klüft föreläste
En sak som bidrog till att luften gick ur protesterna tror Therese var att eleverna berättade om projektet hemma och att det då visade sig att många föräldrar såg upp till Carolina Klüft.
– Sedan är ju Carolina Klüft en skön lirare så föreläsningen var uppskattad när hon kom hit.
Hela MIG Läser har efter det genomförts två gånger till, först med multisportaren Mikael Lindnord, som i sin bok berättade om hur han träffade gatuhunden Arthur i Ecuador, och sedan med retorikexperten och författaren Elaine Eksvärd. Just nu håller Therese på med planeringen för fjärde upplagan av Hela MIG Läser. Vilken författare det blir vill hon inte avslöja.
– Men vi är hårda med att det ska vara en jämn könsfördelning.
Ojämställd idrott färgar av sig
Det finns stora könsskillnader inom idrotten som lätt smittar av sig på eleverna, enligt Therese. Hon ger som exempel att fotbollskillarna ofta får mycket högre löner från sina klubbar än tjejerna. Killarna är dessutom i majoritet på skolan. Men det finns positiva tecken på att utvecklingen går framåt, menar hon. Efter litteraturförfrågningar från eleverna har en speciell ”genushylla” skapats i biblioteket med litteratur som belyser ojämställdheter.
Både lärare och bibliotekarie
Det hör inte till vanligheterna att, likt Therese, jobba både som bibliotekarie och lärare. När hon var klar med utbildningen till gymnasielärare hade hon svårt att hitta jobb på gymnasieskolor med sin kombination av ämnena svenska och religion. I stället fick hon jobba som högstadielärare.
– Jag tänkte att i stället för att fylla på med ett tredje ämne så skulle jag kunna läsa till bibliotekarie. Jag varnar lärarstuderande som går ut nu för att bara ha två ämnen. Religionen kan vara lite svår att plocka ihop timmar på.
Innan Therese började arbeta på Malmö Idrottsgymnasium hade hon hunnit med att jobba som bibliotekarie på flera folkbibliotek samt på Lunds Tekniska Högskola.
Therese bor i Eslöv och tågpendlar till Malmö. Hon har inte själv någon idrottskarriär bakom sig men tränar regelbundet löpning och simning på fritiden.
– Det blir naturligt att träna när man är i den här miljön, säger hon.
Text: Jonas Andersson, redaktör för Edico där artikeln först publicerades
Foto: Freddy Billqvist