Mixtra – Programmering för unga i Malmö

I Malmö pågår just nu ett spännande samarbete med syftet att intressera unga för programmering – Mixtra. Flera stadsdelar i Malmö är engagerade i Mixtra, och samarbetet innebär ett möte mellan elever, pedagoger och IT-entreprenörer.
Ann-Christine Olsson.

– Det är en rolig satsning, något vi verkligen känner entusiasm för, säger Ann-Christine Olsson, chef för förskola och skola i Oxie, Malmö.

Ann-Christine fick en inbjudan till en rundabordskonferens i Malmö med IT- och regionminister Anna-Karin Hatt. På konferensen träffade hon Hampus Jakobsson, grundare av TAT.

Programmering i skolan

– Hampus och jag träffades igen senare för att diskutera vidare. Han påtalade hur viktigt det är att väcka ett intresse för programmering bland unga. Han menade att det finns en stor vinst i att satsa på programmering tidigt och att skolan borde uppmuntra mer till detta, säger Ann-Christine.

Ann-Christine såg det som en viktig satsning, och så inleddes samarbetet Mixtra. Tillsammans samlade ihop intresserade i Malmö. Flera stadsdelar nappade, en mängd IT- entreprenörer och LTU.

– Vi göra insatser i skolan på olika sätt, bland annat inspirationsföreläsningar. Det är flera skolor som redan har bokat in föreläsningar, säger Ann-Christine.

Du som kommer åt Malmö stads interna sidor, läs gärna Ann-Christines blogginlägg om Mixtra.

Här hittar du Mixtras officiella blogg.    

Mixtra på Kroksbäckskolan

Pedagog Malmö deltog när Mixtra arrangerade en inspirationsföreläsning i årskurs 7 på Kroksbäckskolan.

Mixtra-teamet på Kroksbäckskolan, från väster: Mirel Bikic, Amir Pllana, Sofia Franzén, Peter Neubauer, Andreas Alptun, Hampus Jakobsson, Marie Friberger, Marcus Andersson och Peter Höglund.

Programmet bestod av att Andreas Alptun, Sofia Franzén och Peter Neubauer, tre IT-entreprenörer, berättade om sitt intresse och jobb: programmering. Dessutom fick eleverna prova på att skapa i Scratch, ett program där du bland annat kan skapa egna spel och historier.

Om du är tillräckligt intresserad av något, kan du göra det

Dagen inleds med Andreas Alptun, grundare av iOS-spelbolaget IllusionLabs. Ett Malmöbaserat företag som gjort flera framgångsrika spel till Iphone och Ipad. Andreas berättar om sin uppväxt och hur hans intresse för programmering kom tidigt.

– Jag hade inga rika föräldrar, när jag började intressera mig för programmering hade vi till en början ingen dator hemma, säger Andreas och fortsätter:

– Om du är tillräckligt intresserad av något, så kan du göra det. Jag trivs verkligen med mitt jobb nu. Jag arbetar med mitt intresse och har roligt när jag går till jobbet.

Frihet i arbetet

Sofia Franzén, grundare av resesiten Owegoo och kosmetikabloggen Cosmetize är nästa person som presenterar sig.

Hennes infallsvinkel till programmering är helt annorlunda än Andreas. Hon ville ha ett jobb som innebar att hon kunde jobba var hon ville, göra saker på sitt eget sätt och känna frihet och glädje i det hon gjorde.

– Jag kom på att jag ville programmera för ett år sedan. Då kunde jag ingenting om programmering. Nu jobbar jag med det, säger Sofia.

Det tog Sofia tre månader att lära sig programmering. Idag arbetar hon varhelst i världen. Hemma i soffan i Malmö, på ett café i Köpenamn, i Kenya eller San Fransisco, hennes dator och telefon är hennes kontor.

Peter Neubauer och Scratch

Peter Neubauer, grundare av databasbolaget NeoTechnology är nästa person som berättar om sitt arbete och intresse för programmering.

Peter började inte heller han programmera vid speciellt unga år. Han arbetade vid en fotostudio när de insåg att de behövde en bilddatabas.

– Det behövdes programmering för att bygga bilddatabasen, så jag började med det och på den vägen fortsatte det, säger Peter.

Peter visar och berättar om programmet Scratch. Eleverna hade redan innan seminariet laddat hem programmet, och nu får ska de skapa ett enklare spel. Peter, Sofia, Andreas och de övriga i Mixtra-teamet går runt och handleder eleverna. Frågorna är många, och visst finns det en viss nyfikenhet bland barnen.

Text: Sara Arildsson