Man står framför tre elever och gestikulerar.

Mat, odling och berättelser i uteklassrum

Under våren och sommaren har skolbarn från hela Malmö
skapat ett ätbart, färgglatt och kommunikativt staket. Skapelserna har utgjort en utställning som gick att avnjuta i anslutning till Malmö Museer. När sensommaren infann sig avslutades projektet med en stor fest. Tillsammans med kockar fick barnen skörda och laga mat utomhus.

Man står framför tre elever och gestikulerar.
Nyfikna Malmöelever tillsammans med Gregory Bydairk, kock på Malmö skolrestauranger.

På baksidan av Kommendanthuset i Malmö finns en grön oas. Här har ”Odla i stan” designat och anlagt ett uteklassrum för Malmö Museers pedagoger. Tanken är att det ska vara en plats för barn och vuxna att mötas, lära och inspireras till att leva hållbart i staden.

Blommor planterade i hängare på staket.
Barns berättelser om mat och odling.

Utställning 

Under våren och sommaren har skolbarn från hela Malmö medverkat i en utställning som har huserat i uteklassrummet. I våras planterade barnen olika grödor som fästes i färggranna odlingsförkläden mot uteklassrummets staket. De skrev också ned sina tankar och berättelser kring mat och odling. Under sommaren fungerade skapelserna som en utomhusutställning medan grödorna växte till sig.

Delar av barnens berättelser

”Min favoritgrönsak är citron. För att den är sur. Jag älskar att äta citron och tabole”, skriver Ranna 12 år.

”Jag tycker om morötter. Jag lagar hamburgare. Jag har planterat lök på skolan, jag tycker det var roligt” skriver Elias 9 år.

”Jag tycker om paprika och morot. Jag har lagat spagetti och köttfärssås. Jag har inte odlat, men jag skulle vilja odla tomater på min balkong”, skriver Haneen 9 år.

Skörde- och matlagningsfest 

En sensommarfredag är slutligen dagen då arbetet med utställningen ska avslutas. Barnen ska tillsammans med Malmö skolrestaurangers kockar, ”Odla i stan” och Malmö museers pedagoger få skörda grönsakerna och laga mat.

Barn står framför texter och bilder uppsatta på staket utomhus.
En växande utställning.

När klockan slår nio fylls uteklassrummet med nyfikna barn, ivriga att hitta just sina grödor.

– Var är mina plantor? ropar några barn i kör medan de springer in i klassrummet.
– Mina saker har ju växt! utropar en annan.
– Våra plantor hänger bredvid varandra, säger ett tredje barn.

I klassrummet har tre kockar från Malmö skolrestauranger; Camilla Bond, Zorica Zara Djordjevic och Gregory Bydairk, förberett uteköket. Vedträn sprakar högljutt och värmer den stora stekhällen.

Linnea Wettermark.
Linnea Wettermark, Odla i stan.

Linnea Wettermark från Odla i stan, Katarina Lingehag-Ekholm och Lars Rantzow från Pedagogenheten på Malmö Museer finns också på plats. Även de har förberett uteklassrummet inför dagen. Ett långbord är dukat och överallt finns ståbord med ingredienser och redskap.

Matlagning

På menyn står Kommendantens spicy pumpa- och potatisgryta och Malmö sommarsallad med timjan- och persiljavinägrett. Det ska serveras med bröd och örtsmör samt dragon- och honungscreme freiche.

Barn karvar ur pumpa.
Pumpa som kärnas ur.

Barnen delas in i grupper. En grupp börjar med att ta upp potatis, en annan med att plocka, gröpa ur och tärna pumpa. Vid andra ståbord blandar barnen dressing och vinägrett, klipper och rör till örtsmör och plockar och skapar en sallad.

Alla barn vill vara med. De rör, skär, klipper, gröper, diskuterar, sköljer och smakar.

– Det här är ju helt fantastiskt, säger ett barn samtidigt som han häller ut lokalproducerad honung i en skål.

En miljon potatisar?

Lars från Malmö Museer berättar för en elevgrupp om potatisen.

– Hur många potatissorter tror ni att det finns? frågar han.
– En miljon? gissar ett barn.
– Ett tusen? tror ett annat.
– Det finns ungefär 600 sorter, och varje år tillkommer det nya, berättar Lars.

Hand blandar till örtsmör.
Potatismos eller örtsmör?

Vid ett annat bord turas barn om att röra om i en bunke. Det ser tungt ut och ett förbipasserande barn passar på att fråga vad de lagar.

– Lagar ni potatismos?
– Nej det är örtsmör, svarar ett av barnen.
– Det gör ingenting, allt i livet lyckas man inte med, säger det förbipasserande barnet.

Tillagning och lunch 

När allting är förberett är det dags för tillagningen av grytan. Alla barn samlas kring de tre kockarna och stekhällen. En efter en åker ingredienserna i; mangold, potatis, chili, pumpa och mycket annat.

Tre kockar rör om i en stor murrikka.
Grytan under tillagning. Gregory Bydairk, Zorica Zara Djordjevic och Camilla Bond arbetar som kockar på Malmö skolrestauranger.

Grytan kokar upp och festen avrundas med en gemytlig lunch.

Samarbetsprojekt 

”Malmöbarns berättelser om mat och odling” är ett samarbete mellan Serviceförvaltningen, Miljöförvaltningen, Malmö stads skolrestauranger, Malmö Museer och några av Malmö stads skolor. Odla i stan är utförare av projektet, och arrangemangen ingår i Malmös satsning Grön stad.

Text och foto: Sara Arildsson