Hela Malmö läser – Inspiration och tips
Summerar en karriär inom sfi
Birgitta Mörkeberg går i pension efter ett yrkesliv som till största delen utspelat sig som lärare inom sfi. Men hon lär inte bli sysslolös. Vandringar, naturfotografi, odling, dans och konst i alla dess former står på agendan.
– Det är så mycket jag är intresserad av, och nu ska jag göra allt det där som jag inte har hunnit eller orkat tidigare.
Hon började arbeta på grundvux 1986. Birgitta, som är utbildad mellanstadielärare, hade vikariat i grundskolan men lockades av vuxenutbildning.
– En kompis berättade att hon jobbade med vuxna elever. Jag tyckte det lät som om det skulle passa mig bättre. Det där med barn i flock är inte riktigt min grej. Så då började jag vikariera på grundvux på Sorgenfriskolan istället. Jag fick in en fot på vuxenutbildningen, och sedan blev de inte av med mig.
Birgitta trivdes kanonbra redan från början.
– Jag undervisade i svenska för elever med läs- och skrivsvårigheter samt i matte två kvällar i veckan i sju terminer. Under en period hade jag undervisning på Tygelsjöanstalten på morgonen, sedan tog jag mig till Geijerskolan där jag var speciallärare några dagar i veckan. Och så kvällarna på grundvux. Det var tufft men kul.
Elever från Balkan
Så småningom fick Birgitta en grupp med fem kvinnor från Balkan. Det var en försöksverksamhet för personer som hade jobb och skulle kombinera det med sfi.
– Ibland tänker jag på mina första stackars elever där. Jag hade ingen aning om vad jag gjorde den första tiden. Det fanns inga läromedel för vuxna, så jag tillverkade allt själv. En elev berättade att hon efter första dagen hade sagt till sin familj: ”Jag begriper inte vad den lilla tösen ska kunna lära mig” Men jag lärde mig mycket av mina kollegor och sakta men säkert fick jag fler timmar och sedan terminsförordnande.
”Svårare att vara sfi-lärare nu”
Från Sorgenfri gick flytten till Södervärn 1994. Då hade Birgitta fast tjänst och sfi-verksamheten var redan mycket större och komplex. Birgitta säger att det är svårare att vara sfi-lärare nu.
– Förutsättningarna för elever är svårare nu med bostadsbrist, trångboddhet och arbetslöshet. Vi har många traumatiserade elever från krigshärjade länder. När jag började handlade det mest om arbetskraftsinvandring.
Birgitta har varit verksam inom många olika grenar på sfi-trädet. Hon kompletterade så småningom sin utbildning med studier i svenska som andraspråk.
– 67,5 poäng fick jag ihop. Det var jätteroligt! Då fick jag teori till all min praktik!
– Hur känns det att gå i pension efter alla åren på sfi?
– Skönt! Det känns som om det är rätt tid nu – och lättare på grund av distansundervisningen. Jag är så himla trött på Meet. Det är så mycket annat jag vill göra nu.
Birgitta, som är uppvuxen i Eskilstorp utanför Vellinge, har skaffat sig ett stort naturintresse.
– Jag har lärt mig att älska skogen. Jag träffade en dansk skogsmulle och på den vägen är det. Vi har ett hus på landet och lägenhet i Malmö. Vi är ofta ute i naturen och vandrar och då fotograferar jag en hel del. Vi odlar och försöker bygga upp en köksträdgård. Just nu har vi 14 odlingslådor med vitlök, olika kålsorter, morötter, rödbetor och bönor. En annan hobby är att koka sylt av alla bären från våra bärbuskar. På hösten plockar vi svamp. Och så älskar jag blommor! Det vore en dröm att bygga ett orangeri!
Lindy hop, salsa och folkdans
Hon har många andra intressen. Bland annat dans.
– Jag har dansat lindy hop, salsa och folkdans. Men det jag har dansat mest är afrikansk dans. Det blev tio år i den dansgruppen. Vi uppträdde på många olika platser i Sverige i olika sammanhang. Det är något av det roligaste jag har gjort. Men jag dansade afrikansk dans med en väldig stark svensk brytning.
Konst i olika former är något Birgitta vill ägna sig mer åt framöver.
– Jag målar i olja och akryl, tecknar och gör skulpturer i ståltråd. I framtiden vill jag gärna gå en kurs i keramik. Prova silversmide. Och fritt broderi!
Profil
Birgitta Mörkeberg
Yrke: Lärare Komvux Malmö sfi Södervärn
Ålder: 64 år
Familj: Man och en vuxen son
Intressen: Naturen, konst, odling och dans.
Bakgrund: Mellanstadielärare och lärare i svenska som andraspråk. Jobbat framförallt inom Komvux Malmö sfi.
Artikeln publicerades först i Edico.