Två personer dansar.

Dans, dans, dans i Malmös skolor

Det knackar på klassrumsdörren. Någon öppnar och in kommer musik, rytmik och dans. Under ett par minuter dansas det runt i klassrummet. På bänkar, stolar, golvet och framför tavlan. Energin flödar. Eleverna rycks med och nyfikenheten pulserar. Musiken tystnar och dansen försvinner ut.  

Pedagog Malmö var med när Danslarm! genomfördes på Sofielundsskolan. Se filmen och gör dig redo för känslan av att vilja damma av dansskorna.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Sofielundsskolan i Malmö var en av tjugo skolor som under en tvåveckorsperiod fick besök av Kultur för barn och unga (KBU) och ett flertal dansare som utförde dansrazzior i klassrummen.

Barn och vuxen dansar.Danslarm!

Dansrazzior är en del av Danslarm! Dansare från olika stilar dyker oväntat upp i ett skolrum och dansar några minuter för att sedan försvinna ut igen. När razziorna är utförda samlas elever och lärare ute på skolgården där de får vara med om en längre show. 

Dans som kulturform

I Malmö är 2012 utsett till dansens år, vilket innebär att Malmös skolbarn kommer att erbjudas mer dans än någonsin under skoltid. KBU satsar på att väcka intresse och inspirera till dans som konst- och kulturform i Malmös skolor genom kampanjen Får vi lov?

I kampanjens utbud ingår bland annat extra dansföreställningar, informationsmaterial och Danslarm! med dansrazzior ute på skolorna.

Text och foto: Sara Arildsson
Film: Chris Munsey