Kerstin och Martina.

Elever och näringsliv förenas i matematik på Lindeborgsskolan

På Lindeborgsskolan har eleverna i åk. 9 och näringslivet löst problem tillsammans. Ett antal företag besökte skolan och hade förberett matematikuppgifter till eleverna, kopplade till verkligheten.

– Elever som i vanliga fall inte alls brukar vara speciellt matteintresserade var väldigt engagerade. Kopplingen till verkligheten motiverade eleverna, säger Kerstin Englund, matematik- och svensklärare på Lindeborgsskolan.

Tillsammans med Pär Nershed, en företagare som arbetar med matematik i skolan i samverkan med arbetslivet, planerade Kerstin eftermiddagen. Under drygt två timmar mötte eleverna representanter från bl.a. banker, matvarubutiker, byggföretag, plåtslagarföretag och avfallshanteringsföretag.

– Det var en bra blandning, från matvaruaffärer till kemiingenjörer, det var inte för nischat åt något håll, säger Martina Matanovic, lärare på skolan i matematik och NO.

– Alla företag som medverkade och hade skapat uppgifter till eleverna kom också till skolan. Eleverna och företagsrepresentanterna löste problemen tillsammans, gruppvis, säger Kerstin.

Matematisk problemlösningsfråga.

Ökat intresse

Under eftermiddagen deltog ungefär 80 elever. Kerstin och Martina berättar att elevernas kunskaper i matematik, och intresset för det, varierar stort. Några elever kämpar för att klara målen, medan andra elever har gått över till gymnasiematte.

– Uppgifterna och arbetssättet fick en tydlig koppling till verkligheten. Det blev på riktigt i och med att det kom människor utifrån, som inte jobbar i skolan, säger Martina.

Martina berättar att några av hennes elever har ganska bestämda tankar och planer för framtiden. De fick möta människor som jobbar inom det yrkesområde som de själva drömmer om. Eleverna frågade mycket och fick bland annat tipset; ”Välj vad du vill göra och bli bäst på det”.

Fråga om area i matematik.

Positiv respons

– Eleverna har fått utvärdera eftermiddagen. Generellt har responsen varit väldigt positiv, de vill göra det igen. Företagen har också varit positiva, säger Kerstin.

Hon menar att det var bra att arrangera mötet i början av höstterminen. Eleverna sporras att arbeta med matematik resten av året, kopplingen till verkligheten är värdefull.

– Även rektorn har varit positiv. Förhoppningsvis ska vi göra om det igen nästa höst, med nya nior. En utvecklingsmöjlighet är att koppla in studie- och yrkesvägledare, och få samarbete och kopplingar till näringslivet även i andra avseenden än matematik, avslutar Kerstin.

Medverkade lärare under eftermiddagen var dessutom matematik- och NO-lärarna Kosa Bjelica och Bengt Göran Knutsson.

Text och foto: Sara Arildsson
Matematikuppgifter: VA Syd och Plåtexpressen