Plansch om eurovision school contest.

Elever uttrycker kreativitet och innovation inför Eurovision Song Contest

Skapa en egen nedräknare gratis - Countdown.se

Plansch om eurovision school contest.

 

Det är imponerande! Inför Eurovision Song Contest den 18 maj har Skånes elever tillsammans skapat flera timmars film och hundratals meter med bilder där de med kreativitet och innovation uttrycker sina drömmar om barns rätt att uttrycka sig och om vårt framtida Europa!

Detta på uppmaning av Loreen, förra årets vinnare av Eurovision Song Contest och på initiativ av Kulturnämnden i Region SkåneEurovision School Contest har blivit en så stor succé att webbplatsen har blivit fullproppad av tävlingsbidrag! Se här: http://www.eurovisionschoolcontest.se

Tecknade luftballonger.
Bidrag från klass 3c, Mellanhedsskolan, Malmö

”Med rätt att uttrycka sig”

Tävlingen lägger fokus på mångfald, demokrati och yttrandefrihet och lyfter på så sätt fram FN:s barnkonvention som ger en definition av vilka rättigheter som borde gälla för barn i hela världen. Syftet med tävlingen är att barn och unga ska bli medvetna om sina rättigheter.

 

Bild, film, poesi, sång, musik eller dans som uttrycksmedel!

Tecknad buss.
Bidrag från Klass 4a, Rörsjöskolan, Malmö

Genom tävlingen synliggörs också de grundläggande demokratiska värdenas betydelser för kreativitet och innovation. De yngsta skolbarnen i åk 1-5 tävlar i bild och om att med olika motiv få dekorera regionbussar i Skåne. De äldre barnen i åk 6-9 tävlar i sång, film, musik, dans och poesi.

Samverkan och ämnesintegration

Barbro Sköldenberg, textillärare på Sofielundsskolan i Malmö, berättar att den musikvideo (se film här under) som klass 6a & 6b har skickat in till tävlingen är ett resultat av elevernas initiativ och enorma motivation samt samverkan mellan flera ämneslärare. Först gick eleverna igenom FN:s Barnkonvention tillsammans med läraren i samhällskunskap. Sedan skrev de en låttext med läraren i engelska. Musikläraren hjälpte dem att tonsätta texten. På  textilslöjden skapade eleverna en gemensam bild. På Barbros lektioner har klassen filmat och redigerat med hjälp av en iPad. Regi samt redigering har skett i dialog.

Skärmavbild ur musikvideo.

 

Biljetter till genrepet lottas ut till deltagande klasser!

Fakta om vad juryn tittar på.Vinnande bidrag kommer att presenteras på Malmö Arena en timme före genrepet och kommer då att få stå på scen och ta emot publikens jubel. Oavsett vilka bidrag som juryn utser som vinnare har alla skolklasser som deltar i tävlingen möjlighet att vinna biljetter till genrepet på Malmö Arena den 15 maj för att se Eurovision Song Contest – live!

 

Galleri av bilder.

Galleri Eurovision Song Contest

På webbplatsen för Eurovision School Contest finns ett galleri med alla tävlingsbidrag. Webbplatsen fungerar bäst i webbläsaren Firefox Mozilla och MS Explorer (mindre bra i Chrome). I sökfunktionen kan du skriva in skolnamn eller namn på stad/samhälle för att söka efter tävlingsbidrag. I galleriet ligger film- och bildbidrag blandat.

 

Text:
Charlotte Christoffersen
Redaktör Pedagog Malmö