Gå direkt till innehållet

Känn igen och motverka subtil rasism i skolan

Publicerat: Föreläsare: Sara Nilsson Mohammadi

Trots ambitioner hos lärare och i skolans styrdokument att motverka rasism så visar omfattande forskning att skolan reproducerar rasistiska maktordningar. Det rör sig både om rasistiska handlingar gentemot enskilda elever och olika former av strukturell och institutionell rasism.  Denna föreläsning tar utgångspunkt från en stor enkätundersökning med fokus på grundskolelärares attityder och erfarenheter kopplade till rasism i skolan. Föreläsningen kommer att avslutas med några konkreta förslag på vad var och en kan göra för att motverka rasism.

Sara Nilsson Mohammadi arbetar som skolpsykolog och befinner sig i slutet av sin specialistutbildning inom pedagogisk psykologi. Hon har i över 20 år på olika sätt arbetat med frågor som rör antirasism.

2 Kommentarer

  1. Åh vad glad jag blir Sara med din föreläsning! Att höra dina reflektioner om rasismen och framförallt att du utmanar oss alla fundera på vilken sätt internaliserar vi de strukturerna som vi är en del av.
    Jag har läst också din avhandling, innehållsrik och intressant!
    Tack Sara för din bidrag till kollektiv producerande kunskap genom din forskning och de reflektioner som var och en sätts igång.

    1. Tack Elizabeth! Vad roligt att höra att min föreläsning och mitt specialistarbete varit givande.

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!