Kultur och glädje på Förskolans dag i Husie

I mitten av maj firade förskolor runt om i Sverige Förskolans dag. I Husie bjöds förskolebarn och pedagoger in till en musikutflykt till den stora världen, med musikanterna i Lilla Trams.

Under en förmiddag fylldes Bäckagårdsskolans idrottshall med barn som firade till musik med hoppsasteg, sång, dans och glädje.

– Kultur är lärande. Det är tjugonde året i rad som vi firar förskolans dag i Husie, säger Bekey Pettersson som tillsammans med kulturombuden i Husie arrangerar firandet.

I den rymliga idrottshallen har ungefär 600 barn och pedagoger från Husie samlats. Det sorlas, kramas och det ligger en förväntning i luften. Det kommer att hända något kul!

”Jag heter Dan” berättar en av de tre vitklädda personerna som kliver upp på scenen.”Jag heter Ali” replikerar ett barn i publiken, som artigt rest sig upp. Stämningen är välkomnande. Det ligger ett leende i luften.

Avancerad klapp

Lilla Trams, bestående av musikanterna Dan Bornemark, Björn Claeson och Bengt Baadtoft börjar spela. Dan börjar med att klappa händerna tillsammans med barnen. Men det är inte vilken klapp som helst, det är en avancerad klapp. Händerna slingrar sig mot varandra, runt huvudet och kroppen innan de möts.

Dan fortsätter att involvera barnen och frågar hur många som är tre år. Och hur många är det som är fyra år? Är det kanske någon som är fem? Eller två? Barnen studsar upp, räcker upp händerna och ropar när deras ålder efterfrågas.

Sånger med rörelser

Lilla Trams fortsätter med sånger och ramsor. Många av barnen kan dem redan. De har lyssnat på Lilla Trams skiva på förskolorna. Det finns otaliga rörelser till sångerna. Som stel vuxen är det nästan knepigt att hänga med, men barnen leker sig med lätthet igenom alla rörelser. De håller händer och dansar, hoppar och applåderar.

Två män spelar musik på scen.
”Ta bananen, inte skalet, om det inte ska gå galet”.

En sång handlar om blåbärsfamiljen, en annan bjuder på en rundresa genom olika länder och en tredje ger viktiga tips så som: ”Ta bananen, inte skalet, om det inte ska gå galet”.

”Vad är du för en böna?”

Barnen får dessutom möta en böna. Bönan tror att alla andra också är bönor. Bönan frågar bönor i publiken ”vad är du för en böna?”. Olika barn svarar att de är tröttbönor, glada bönor, hungriga bönor och dansbönor. Alla är bönor. Sedan får barnen möta en mindre böna som sjunger med betydligt pipigare röst.

– Kultur kan kopplas till självkänsla, självförtroende och framförallt identitet. Alla barn ska få uppleva kultur. Det är viktigt att barnen får ta del av kultur redan från när de är små. Det ska inte vara något konstigt, utan bakas in i verksamheten, säger Bekey.

Det har varit en fantastisk förmiddag med mycket värme. Några av sångtexterna hade kunnat vara mer normbrytande, men glädjen som förmedlas är fenomenal, tänker en huvudredaktör på väg tillbaka till kontoret.

Alla dagar borde börja med musik, rörelser och glädje. Det fyller kroppen med lycka!

Text och foto: Sara Arildsson