Fredrik Alm framför fotbollsmål.

Fotbollsturneringar som rymmer mer än fotboll på Lindeborgsskolan

På Lindeborgsskolan pågår flera populära fotbollsturneringar parallellt under läsåret. Matcherna spelas på lunchrasterna på skolgårdens fotbollsplan. Turneringarna rymmer dessutom mycket mer än fotboll. Bakom turneringarna ligger mycket planering och organisation av Fredrik Alm, som arbetar på skolan och fritidshemmet.

– Eleverna ser fram emot matcherna. Det är många som hejar och det är en spännande stämning. Vi lägger stor vikt på Fair play, säger Fredrik Alm, initiativtagare och organisatör av turneringarna Lindeborgsskolan.

Arbetet med fotbollsturneringarna, som har döpts till Champlindeborgs League och Lindeuropa League, är välorganiserat.

– Eleverna har fått anmäla intresse. Utifrån det sätter jag ihop lagen, det är ungefär fem-sex elever i varje. Lagen är blandade, eleverna går i åk 1-2. Det finns både rena pojk- och flicklag men också mixade lag. Eleverna får lära sig att samarbeta med andra, som de inte själva har valt, säger Fredrik.

Han visar också upp en pärm som han har skapat. Varje sida i pärmen representerar ett lag, med bilder på lagmedlemmarna likt samlarkort. Varje lag har dessutom ett eget namn och lagmärke. Här kan du läsa mer om hur du skapar en liknande fotbollspärm.

Flicka äter tårta och man håller om henne och håller upp diplom.
Eleverna får diplom efter deltagande i turneringen.

Lagen tränar på rasterna, och Fredrik berättar att lagindelningarna har blivit lyckade. Det är många matcher som har slutat oavgjort. Om ett lag har matchdag och någon spelare saknas finns möjligheten att låna spelare.

– Nästan alla elever vill vara lånespelare, säger Fredrik.

Struktur på spelet 

– Bakgrunden till turneringarna är att det var stökigt på rasterna på fotbollsplanen. Det fanns ett behov av att strukturera upp spelet. Det har blivit lugnt på planen och jag är med som vuxen.

Fredrik dömer alla matcher. I och med det slipper eleverna döma sina kompisars matcher och eventuellt bli osams om något uppfattas som orättvist. Turneringarna startade 2013. Den första säsongen deltog även förskolan. Men den senaste säsongen har förskolebarnen fått titta på och heja istället, bortsett från en tjej med stort fotbollsintresse.

– Barnen på förskolan har något att längta till, säger Fredrik.

Information på magnettavla 

I ett av skolans gemensamma utrymmen hänger en magnettavla med spelschemat. Eleverna kan själva hitta information och kolla vilka som ska spela vilka dagar.

Program för turnering på whiteboard.
Eleverna kan själva hitta information om matcherna på magnettavlan.

Förutom matcher, lagmärken och lagnamn skriver eleverna egna hejaramsor. Dessutom har det skapats en gemensam fotbollsmelodi.

– Eleverna får också möjligheten att agera fotbollsreportrar på bloggen. Senaste säsongen är det tre-fyra elever som har intervjuat spelare och skrivit.

Elever framför jättestor tårta formad som fotbollsplan.
Säsongen avslutas med en hejdundrande fotbollsfest.

– Turneringarna avslutas med en fotbollsfest. Eleverna får bland annat gå på röda mattan och ta emot diplom för sitt deltagande, säger Fredrik leende.

För att få underlag till fortsatt utveckling fyller eleverna i utvärderande enkäter om turneringarna. Många av eleverna är väldigt nöjda.

– Barnen älskar detta, säger Liselotte Lindberg, som också arbetar på skolan.

Här kan du läsa mer om fotbollsturneringarna på Lindeborgsskolan: ”Champlindeborgs League 2014/15, Lindeuropa League 2015”

Text: Sara Arildsson
Foto på Fredrik Alm: Sara Arildsson
Övriga foton: Lindeborgsskolan & Fredrik Alm.