Från träd till ved i Käglinge

Våren har tagit Malmö i sitt grepp. I Käglinge naturområde kvittrar, prasslar och luktar det av vårvärme.

Elever och pedagoger från en klass sju på Munkhätteskolan samlas i det vårspruckna naturområdet. De ska fälla träd, hugga ved, tälja och grilla tillsammans med Malmö Naturskola.

Elever sågar.
Fällda trädstammar blir till ved.

Bo Lindvall, Birger Emanuelsson, Josefine Gustafsson och Hjalmar Dahm från Malmö Naturskola börjar med att samla alla elever för en genomgång. Ali, David och Mikal från SpråkintroduktionsprogrammetVärnhemsskolan är också med för att assistera högstadieeleverna i skogen.

Naturvård

– Om träd i en skog står för tätt kan det vara nödvändigt att fälla några av dem. Det är naturvård och medför att solens strålar når ner till blommor på marken och nya träd, berättar Bo.

Birger frågar eleverna om man bara får gå ut i skogen och fälla träd som man vill. De kommer fram till att man inte får det. Naturskolan har i förväg gjort upp med kommunen om vilka träd som ska fällas i Käglinge naturområde.

Nedsågade träd

Eleverna och Birger fortsätter prata om vilka risker det finns när man fäller träd och vad man ska tänka på. Birger visar en bågsåg och ritar sedan upp en förklarande bild på hur man ska såga ned ett träd.

– När vi har fällt trädet klipper vi bort grenarna från stammen och drar ihop grenarna i högar. Rishögar är bra för djuren i skogen, säger Birger.

Sedan går Josefin igenom säkerhet. Hon visar upp en grensax och förklarar hur man använder den och en bågsåg på ett säkert sätt.

Två elever med bygghjälm.
Samarbetsdiskussion i skogen.

Hjalmar tar vid och samtalar med eleverna om vad man kan använda nedsågade träd till. Han berättar att de under dagen kommer att fälla bland annat Cykomorlönn, Ask, Lönn och Hägg. Träden kommer att bli till ved.

– Vi kommer att fälla träd, såga stammarna till kortare bitar i två omgångar och sedan klyva veden i en vedklyv. Veden klyvs för att den ska torka, säger Birger.

Arbeta säkert

– Det är väldigt viktigt att arbeta säkert. Både handskar och hjälm ska hela tiden vara på, säger Hjalmar.

– Vi har aldrig haft några hemska olyckor, och vi vill inte ha några i dag heller, tillägger Bo.

Iklädda rejäla lånade stövlar, ordentliga arbetshandskar och röda hjälmar beger sig eleverna ut i skogen. De delas in i grupper om 4-5 elever. Ali, David och Mikal från Värnhemsskolan assisterar grupperna. Några elever börjar med att fälla träd, medan andra sågar stammar till ved och klyver. Under dagen roterar grupperna runt på de olika stationerna. Det är ett tufft arbete.

Elev räknar ringar på stam.
En elev räknar årsringar i ett fällt träd för att få veta hur gammalt det hann bli.

Samarbete

Eleverna samtalar och samarbetar för att såga, fälla, klippa grenar och klyva ved. Någon passar också på att tälja till en grillpinne.

När magarna börjar kurra och lunchpausen närmar sig tänder Birger en eld på en eldplåt tillsammans med några elever. De placerar en stor wokpanna över elden, som i sin tur fylls till bredden med olika sorters grillkorv. Eleverna samlas och hjälps åt att grilla. De äter och sätter sig ned på sitterunderlag kring elden. Det luktar senap, eld, korv och skog.

Lärdomar

Efter lunchpausen fortsätter eleverna arbeta i skogen en timme till.

När elever kommer utanför skolan och gör saker på riktigt väcks ofta tankar och nyfikenhet för livet och verkligheten, det blir tydligare att skolan handlar om den egna framtiden. Eleverna tycker det är härligt att jobba ute och praktiskt. En av dem passar på att fråga Bo hur mycket en skogsarbetare tjänar.

Med i skogen är även två lärare samt en resurspedagog från Munkhätteskolan.

– Jag har varit ute med Malmö Naturskola några gånger nu, det är andra gången jag följer med en klass på ”Från träd till ved”. Eleverna lär sig jättemycket. Det är väldigt pedagogiskt upplagt. Jag är supernöjd, säger Zian Ali, matematik- och NO-lärare.

Text: Sara Arildsson
Foto: Ina Alm