Matematik, motivation och stödmaterial!
Här är skolsnackisarna just nu!
Hej Pedagogsajten Familjen Helsingborg, vad snackas det om inom skola och pedagogik hos er just nu?
Några saker det pratas om hos oss är att arbeta mer datadrivet och för förskola och skola handlar det rent konkret om att använda sig av dataanalys för att kunna följa upp och analysera kvalitet. Hackshield (trygghet och säkerhet på nätet). Helsingborgs stad har ingått partnerskap med stiftelsen Tryggare Sverige vilket gett åtkomst till Hackshield för alla våra skolor.
AI är något som det finns en del frågor om men kanske inte lika många svar. I våra olika kommuner har vi olika sätt att förhålla oss till de tjänster som finns tillgängliga och frågor som florerar vad kan man som medarbetare göra och vad får man göra? Vad kan och får eleverna göra? Ett ämne som kommer vara aktuellt den närmsta tiden är hur vi (både i staden och i skolan) arbetar mot ett klimatneutralt 2030.
Vilken resurs, innehåll eller material vill ni tipsa om på er sajt?
Utifrån ovan så tipsar vi om våra olika sidor för resurser och teman. Särskilt de två senaste som är Klimatneutralt 2030 och Hackshield. Idén med dessa sidor är att den som vill arbeta med dessa ämnesområden ska kunna hitta det de behöver på en och samma sida.
Hej Pedagog Örebro, vad snackas det om inom skola och pedagogik
hos er just nu?
Det pågår mycket spännande i Örebros förskolor och skolor just nu. Mycket kretsar kring språk och språkutvecklande arbete. Sedan ett år tillbaka har kommunen två språksamordnare i tjänst, en för förskolan och en för skolan. Det pågår exempelvis ett omfattande implementeringsarbete av kartläggningsverktyget LegiLexi runtom på stadens skolor. Detta har verkligen bidragit positivt i det systematiska arbetet för att främja elevernas läsning.
En satsning på fritids är igång. Ett FoU-program är kopplat till detta och fritidshemmet lyfts fram som en allt viktigare del i elevernas skolgång. Övergångar mellan stadier är också en prioriterad fråga. Rutiner och filmer har utarbetats för övergångar mellan alla stadier för att skapa en likvärdighet
Vilken resurs, innehåll eller material vill ni tipsa om på er sajt?
Vi har under de senaste åren utarbetat ett bra samarbete med Örebro universitet och byggt upp en forskarsida hos oss. Vi ser ett stort behov att vara en brygga mellan forskning och klassrum, att förenkla och tydliggöra men också föra samman akademi och skola. Ett återkommande inslag är månadens forskare som lyfter aktuella skolforskare inom olika områden. Vi har till exempel också ett uppdrag att följa alla ULF projekt som pågår i Örebro förskolor och skolor. Samarbete finns också med Örebro universitets webb där vi delar varandras artiklar och nyheter.
Hej Pedagog Värmland, vad snackas det om inom skola och pedagogik hos er just nu?
Som för de flesta andra just nu så pratas det en hel del om AI och hur det kan användas i skolan. Vi pratar även om vad för typ av fortbildning som kan behövas för yrkesverksamma lärare och hur vi kan locka fler till läraryrket.
Vilken resurs, innehåll eller material vill ni tipsa om på er sajt?
Vi har en funktion som heter Skolord som används av många yrkesverksamma lärare. I Skolord finns det listor med de viktigaste orden i olika ämnen, på olika språk, och det går att lyssna på orden och i vissa fall även få bildstöd till dem.