Roberto Rosson

Hur ser ditt bästa BUFF-minne ut?

Barn står med uppslagna tidningar.
Vecka 11 är en speciell vecka. Det är en vecka när Malmös gator fylls av barn och unga som drar fram i klungor mellan kulturbussar och knökfulla biosalonger. En vecka när det finns en härlig förväntan i luften. En vecka när filmälskare i alla åldrar, barn som vuxna, får sitt lystmäte.

Det är en vecka när någon blir arg och besviken. Någon blir berörd, hänförd, helt uppfylld och någon provocerad. Någon blir äcklad, någon rädd och någon väldigt lycklig av att få ett helt oväntat pris, kanske utdelat av Malmö stads ungdomsjury

Varför går man på BUFF?

Roberto Rosson
Roberto Rosson, lärare på Sorgenfriskolan.

En av alla de lärare i Malmö som går på BUFF Filmfestival med sina elever är Roberto Rosson på Sorgenfriskolan.

– Jag vill att de ska få själva upplevelsen, att gå på filmfestival, säger Roberto. Det är bra för dem att möta elever från andra skolor och bli medvetna om hur de själva gör och hur andra gör på bion. En del elever är vana att gå på BUFF och går dit på kvällen också med sina föräldrar eller med kompisarna. Alla elever får ju sitt eget kort.

På Sorgenfriskolan diskuterar arbetslaget vilka filmer som man ska välja att se. Innehållet i filmerna är viktigt och också att det är kvalitet. Roberto tycker att man kan lita på BUFF, att det är hög kvalitet. Vissa teman är mer angelägna som jämställdhet, pubertet, relationsfrågor, sexualitet, identitet, religion och kärlek… Helt enkelt det allmänmänskliga, det som handlar om liv och död.

– Den här typen av filmer blir ett alternativ till allt det komersiella som barn och unga ser utanför skolan. Men jag upplever att det görs mycket bra film över huvudtaget för unga nu. Ibland följer vi upp biobesöket och arbetar vidare på skolan med olika frågeställningar. Det gör vi bland annat under en lektion som heter Livsviktigt och som eleverna har varje vecka, berättar Roberto.

BUFF passar alla

Om man bara vill se filmer om kärlek kan man fylla veckan med det. Vill man hitta underlag till diskussioner i samhällskunskapsundervisning så kan man det. Vill man ha inspiration till skolans fotbollstema så finns filmerna här. En del av BUFF-besökarna får sina allra första filmupplevelser just i år i havet av förskolebarn på Royal. Några ser och pratar om sina första filmer på svenska med sin grupp från SFI.

Vinn en visning!

Vi vill veta hur just ditt bästa BUFF-minne ser ut. Berätta om det för oss och Pedagog Malmös läsare i kommentarsrutan. Vi lottar ut en visning för en klass bland alla era BUFF-minnen. OBS! Du behöver inte skriva ditt namn i kommentaren. Din mejl är tillgänglig för Pedagog Malmös sidadministratör.

Läs om BUFF’s program

Boka film

Text och bild: Ina Alm