Skillnaderna i den svenska skolan har ökat i tjugo års tid och blir allt större. Det är en utveckling som går på tvärs mot de länder vi brukar jämföra oss med. Det får stora konsekvenser, både på nationell nivå och för både barnens och pedagogernas dagliga arbete i klassrummet.
Emma Leijnse har följt två svenska skolklasser genom mellanstadiet, från fyran till sexan. I den ena klassen har eleverna lågutbildade föräldrar, i den andra är föräldrarna högutbildade. Hon har träffat barnen och lärarna i skolan och hemma och noterat skillnaderna mellan de två gruppernas liv och möjligheter att nå framgång i skolan. Vad gör detta med hur eleverna ser på sig själv och på varandra? Och hur påverkas samhället i längden när vi i allt högre grad delas upp redan i skolan?
Emma Leijnse är journalist och författare och har släppt en rad böcker med fokus på skolan. Hon har nyligen släppt en ny bok: “I en annan klass – om skillnader i den svenska skolan”.
Se också ”Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen”
igen Emma Leijense är väldigt klart och tydligt. Även om jag visste redan om allt detta det är åndå alltid intressant att höra det med siffror. 7 årsliv skillnad mellan olika del av Malmö (i relation med social backgrund) är helt otroligt! För oss modersmållärare det är klart att vi ser dessa skillnader från en skol till en annan…
tack för detta