Två personer sitter på en upplyst scen.
Förstelärare Kajsa Månsson intervjuar författaren Jonas Eriksson på scen. Foto: Lukas Ohlsson

Idrottselever inspireras av starka berättelser

I nio års tid har Malmö Idrottsgymnasium arbetat med ”Hela MIG Läser”. Ett projekt där alla skolans elever får en bok och under två veckors tid inleds varje lektion med 15 minuters läsning. Därefter bjuds författaren in för föreläsning och workshop med eleverna. Årets bok är Korthuset, skriven av den före detta fotbollsdomaren Jonas Eriksson.

Edico besöker Stadionmässan när Jonas Eriksson ska föreläsa för eleverna och får en pratstund med rektor Christian Fegler innan evenemanget startar. Han berättar att skolans elever inte har mycket tid över i vardagen utöver skola och träning.

– När vår bibliotekarie Therese Samuelsson initialt började prata om projektet insåg vi att det var viktigt med låga trösklar för eleverna. En idrottskoppling behövdes, eftersom vi ville att de skulle läsa men också för att det skulle engagera hela skolan. Och lärarna gör ett fantastiskt arbete med att inspirera eleverna till läsning.

Samma upplägg varje år

Det är samma upplägg varje år och några av de tidigare föreläsarna har varit Carolina Klüft, Lotta Schelin och Albin Tingsvall. Christian Fegler förklarar att det inte är en enkel process att hitta författare på årlig basis, då flera kriterier behöver uppnås.

– Vi behöver ha kändare namn som går hem, men samtidigt ska personen ha skrivit en läsvärd bok och vara en karismatisk föreläsare.

I år bidrar Jonas Eriksson med sitt domarperspektiv, men även som bolagsbyggare och investerare. Under de senaste åren har han bland annat medverkat i Draknästet på SVT.

– Du har en stor nytta av din elitidrottskarriär in i nästa steg i livet. Detta är Jonas ett slående exempel på. Så det är lite av årets tema.

Workshops med eleverna

En viktig del i projektet är att författaren efter sin föreläsning har workshops med eleverna där det skapas meningsfulla samtal. Enligt Christian Fegler är dessa samtal mer värdefulla än att endast ha en föreläsning.

– Det är som kronan på verket.

Efter en stund fylls salen av hundratals förväntansfulla elever som väntar på att få höra Jonas Erikssons föreläsning. Många är nyfikna på hans erfarenheter som domare i såväl Champions League som fotbolls-VM. Han får eleverna engagerade genom att med inlevelse berätta om vilken press det kan vara att döma fotbollsmatcher.

– Att jobba som domare innebär att ta 300 beslut under 90 minuter. Det är ett beslut var artonde sekund.

Under föreläsningens gång visar han några inspelningar som belyser vilken press det är att döma en fotbollsmatch. På planen bär han mikrofon och i örat hör konstant sina domarkollegor. Eftersom han inte ser allting som sker under en match behöver han lita på sina kollegor innan han fattar ett beslut. Dialogen är inspelad och det är intensivt, högljutt och stressigt. Han framhäver betydelsen av att ha med sig kollegor som besitter andra styrkor.

– Det är linjemän och assisterande domare som är experter på andra saker. Min fjärde domare är fantastisk på att skapa relationer på bänkarna och få folk att hålla sig lugna medan jag springer på planen.

”Viktigt med tålamod”

Vikten av att ha tålamod går som en röd tråd i föreläsningen. Jonas Eriksson förklarar att den yngre generationen ofta förväntar sig snabba resultat, men att det krävs långsiktigt arbete där man sätter mål för sig själv. Detta är något han själv har stor erfarenhet av.

– Er generation tror att resultat kommer imorgon. Men man behöver lägga ner timmarna och ha tålamod. För dig som vill bygga ett bolag så finns det inte ett enda bolag som når en miljard i omsättning efter ett, två eller tre år. Det tar många år.

Jonas Eriksson har haft en framgångsrik karriär, men är också noga med att poängtera vikten av misslyckanden – något det inte skrivs mycket om i media. Att inte bli uttagen till att döma VM i Ryssland 2018 ser han som en stor motgång.

– Det var en otrolig käftsmäll och jag kände mig oduglig. Men jag lärde mig mycket av motgången. Men det som utmärker de som blir framgångsrika är att de inte sätter sig ner i ett hörn, blir sura och skyller ifrån sig. Det handlar om att göra en förändring.

Kort därefter avslutade han sin domarkarriär och spenderar nu sin tid med att bygga bolag, medverka i TV-sändningar och föreläsa. En tillvaro han trivs med och där lagsporten också spelar en viktig roll.

– Lagsport har alltid fascinerat mig. I Draknästet bygger jag bolag tillsammans med de andra drakarna och i SVT Studio bygger vi tillsammans upp TV-sändningar. Vi har ett gemensamt mål och alla vågar utmana mig.

Text och foto: Lukas Ohlsson

Artikeln är ursprungligen publicerad i Edico nr 1 2025

Edico är en tidning för medarbetare inom gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö stad