Gå direkt till innehållet
Konferens filmad genom ipad.

iPad som pedagogiskt verktyg

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

Hur använder vi iPaden som pedagogiskt verktyg? Vilka appar är bra? Nyfikenheten och viljan att dela med sig och inspirera är stor, när över 50 pedagoger samlas till en knytkonferens kring pedagogisk användning av iPad och appar.

Konferens filmad genom ipad.

Det är oktober och det sorlas livligt när deltagarna möts och minglar strax innan knytkonferensen ska börja. En knytkonferens handlar om att människor delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Bakom dagens arrangemang står Centrum för Pedagogisk Inspiration, CPI.

Schema på whiteboard.
Gridden (eller ”the Grid”).

”Gridden”

När konferensen börjar är programmet helt blankt. Arrangörerna rullar fram en stor whiteboard med ett rutmönster – ”gridden”. Tillgängliga samlingsplatser och tider finns uppskrivna, men ingenting annat. Deltagarna får sedan själva fylla programmet med ämnen de vill dela med sig av och/eller diskutera. Denna eftermiddag blir det inspirationspass med allt från ”animation” och ”individualisering” till ”språkutveckling för yngre barn” och ”filmskapande i paddan”.

Kvinna och man sitter vid bord där det ligger en ipad och telefon.
Violetta Lantz, IT-pedagog i Södra Innestaden och Janos Back, IT-pedagog i Fosie.

Två av deltagarna

Violetta Lantz, IT pedagog i Södra Innestaden och Janos Back, IT-pedagog i Fosie är två av deltagarna vid knytkonferensen.

– Jag är här för att dela erfarenheter och få input, tips och idéer kring hur vi kan använda iPads kreativt, säger Janos.

– Och jag är intressererad av användningen av iPad i förskolan och vill få inspiration från andra som redan använt iPad i förskolan. Jag har hittills varit med på två seminarier och exempelvis Puppet Pals – pedagogisk dokumentation med yngre barn, som Charlotte Christoffersen delade med sig av, kan jag ta med direkt till våra barngrupper och pedagogerna, säger Violetta.

På första passet delade Janos med sig av sina erfarenheter och kunskaper kring filmskapande i paddan, och visade bl.a. iMovie.

– iMovie verkar inte alls svårt att hantera, säger Violetta som också deltog på Janos inspirationspass.

– Jag tycker knytkonferenser är bra. Det blir intressanta program som tar upp många olika saker. Nackdelen är bara att det blir kort om tid, säger Janos.

– Konferensen idag är verkligen jättebra. Jag inspireras av andra och får även dela med av mina egna erfarenheter, säger Violetta.

Text och foto: Sara Arildsson

Några sajter med tips på appar för förskola och skola:
Skolappar.se
Pappas appar
iPadpanelen
iPad-appar i skolans värld

4 Kommentarer

 1. Har precis fått ett tips om en stopmotion-app. Ska testa den och recenserade den i min blogg (habe81@blogspot.com)

 2. Pedagogisk dokumentation med appen Puppet Pals med yngre barn

  En film från Torghandel Göteborg där en pedagog berättar hur de använder Puppet Pals var det som inspirerade mig och som jag ville sprida:
  http://youtu.be/sX5UgmER3Xk

  Appen Puppet Pals:
  http://itunes.apple.com/se/app/puppet-pals-hd/id342076546?mt=8
  (För att kunna använda egna bilder behöver man köpa fullversionen Directors Pass för 22 kr)

  Mitt eget försök i Puppet Pals
  http://youtu.be/x1RcGgnsVC8

  Läs även recension av PuppetPals hos Skolappar.nu
  http://www.skolappar.nu/?s=puppet+pals

  Charlotte

 3. Jag ville ha ett kunskapsutbyte kring Alternativa Verktyg, talsynteser m.m. på plattan. Vi pratade om ClaroSpeak som är en bra talsyntesapp. Dragon Dictation är spännande, men svår att använda eftersom man måste tala oerhört tydligt. Daisy Reader har fått mycket kritik, bl.a. för att det tar så lång tid att hämta ner en bok. Nu är jag nyfiken på Bluefire Reader, som Maria berättade om, och få den att funka med plattans egen talsyntes…

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!