Barnkör står vid altare.

Kulturkopplingens kör – chokladkalender och minnen för livet

Fredagen innan första advent sitter närmare femhundra föräldrar beväpnade med sina kameror i bänkarna i S:t Andreas kyrka vid Fridhemstorget. Barnen i Kulturkopplingens femårskör har övat sedan i september och är väldigt redo för årets framträdande.

Annika Josefsson rytmikpedagog på Kulturkopplingen har lett femårskören i Västra Innerstaden sedan 2000. Idén kommer från en liknande kör som tidigare startats i Kirseberg.

Sången börjar i september

Körens förberedelser startar med att Annika träffar personal från alla stadsdelens förskolor, kommunala såväl som privata, och tränar årets låtar med dem. Förskolepersonalen får med sig en skiva med låtarna, som Annika skrivit, tillbaka till förskolan. Den skivan spelas många gånger. Barnen tränar i grupp tillsammans med de vuxna men skivan är också med mest lite hela tiden. När barnen målar, leker eller bara myser. När advent börjar närma sig träffar Annika hela kören vid två tillfällen och tränar i kyrkan.

Slagverk, gitarr och bas

Barn i vinterkläder håller varsin chokladalmanacka i händerna.I kyrkan blir det musikkomp som består av slagverk, gitarr och bas. Det är viktigt att orkestern spelar precis som på skivan annars säger barnen ifrån och sjunger som de är vana. ”De kan verkligen den musikaliska formen” berättar Annika. Alla barn har en körtröja på sig som de får behålla och de får ett gage i form av en chokladkalender.

Bläckfisken Dysterkvist och Rockande älgen

När femåringarna själva berättar om kören säger de att det ska bli spännande att ha konsert för det har de aldrig varit med om tidigare. Några av dem är lite spända men de flesta är inte ett dugg nervösa. Deras favoritsånger är Rockande Älgen för att den har en rolig tillhörande dans, Bläckfisken Dysterkvist och sången Månaderna för att de tycker om delen när de får räcka upp handen när de sjunger om sin egen månad.

”Jag vill vara Annika”

Annika Josefsson dirigerar barnkör.Många år efter konserten kommer barnen ihåg vilken färg det var på tröjan de fick och vilka sånger som var med. Sångerna lever kvar länge på förskolan efter konserten. Annika har träffat 13 årskullar av femåringar i Västra Innerstaden. Sådant sätter sina spår. Hon berättar att hon knappt kan gå genom en skolkorridor utan att bli stoppad av ett gäng elever som hejar och berättar om hur de lekte Annika(dirigerade) när de gick i förskolan.

Fakta om kulturkopplingen.

 

Text: Ina Alm
Intervju med barn: Therese Svensson
Bild: Andreas Persson