Code Week är igång – Häng med på programmeringsfesten
Läraren som tränar Malmös luciatåg
– Jag har alltid tyckt om Lucia och symboliken med att komma med ljus när det är som mörkast.
För sjunde året i rad är det Thomas Tegler som förbereder de elever från Malmö latinskola som ska vara med i kommunens luciafölje. Eleverna ska i decembermånad avverka 70 luciatåg och göra ett traditionsenligt framträdande på Stortorget i Malmö inför 1000-tals åskådare.
– I april går jag ut till de blivande treorna och berättar om projektet. Sedan får alla som är intresserade göra en provsjungning. Jag väljer ut tio elever. Vi har ett helginternat och sedan börjar vi repetera i månadsskiftet augusti-september. Vi repeterar fyra timmar i veckan fram till första advent. Så många timmar krävs det om det ska bli riktigt bra, vilket det alltid också blir. Det är väldigt duktiga och ambitiösa elever, säger Thomas Tegler.
Omskakande för eleverna
Många av luciatågen hålls på äldreboenden, sjukhusavdelningar och vårdhem.
– Den 13 december på förmiddagen går de även Lucia på hospis. Det brukar vara en väldigt stark upplevelse för många av eleverna. Då förstår de också det viktiga av att komma och skänka lite glädje och vacker sång i mörker.
Fick chans till praktik
Thomas gick humanistisk linje på Malmö latinskola under början av 90-talet. Han hade emellertid sedan tidig barndom haft ett stort intresse för musik och dans. I trean på gymnasiet bestämde han sig för att han skulle söka till Musikhögskolan för att utbilda sig till musiklärare.
– Jag visste att jag skulle ha lite problem att klara intagningsproven utan att ha gått musikgymnasiet.
Hans musiklärare gav honom möjlighet att få en ungdomspraktikplats på skolan.
– Så jag började jobba här bredvid henne som extra musiklärare och tog samtidigt privatlektioner. När jag väl sökte till Musikhögskolan var jag rätt väl förberedd.
Thomas blev antagen till musiklärarutbildningen (GG-utbildningen) på Musikhögskolan i Malmö. När han var färdig med den efter fyra år utbildade han sig även ytterligare ett år till sångpedagog på Musikhögskolan (IE-utbildningen). Efter två år som lärare hamnade han på Malmö latinskola. 2009 valde han att ta tjänstledigt i två år för att läsa en kandidatexamen i historia och få med även det i sin lärarbehörighet.
In i hetluften
När den både organisatoriskt och byggnadsmässigt omgjorda ”nya” Malmö latinskola lanserades 2013 var Thomas tillbaka igen. Han var då inte bara pedagog utan även fackligt lokalombud för Lärarnas Riksförbund. Att själv vara ny som ombud på en helt omgjord skola var en utmaning.
– Jag kastades in i hetluften. Det var många intressanta händelser men också väldigt turbulenta år. Jag lärde mig otroligt mycket, säger Thomas som lämnade det fackliga uppdraget för ett år sedan.
Musik även på fritiden
Vid sidan om lärarjobbet har han jobbat mycket som frilansande sångare.
– Jag hade mitt första jobb 1999 på Nöjesteatern. Vi gjorde musikalen Cabaret.
Thomas har sedan uppträtt på Wallmans salonger och varit med i flera uppsättningar på Malmö Opera, som Aida, Rigoletto och Banankontakt. I Jesus Christ Superstar spelade han präst.
– Den var väldigt spännande att vara med. Hela uppsättningen med Ola Salo var så hajpad.
Sedan fyra år tillbaka är han också kör- och doasångare för Malmö Brandkårs Orkester. Thomas lyssnar själv mycket på musik, framförallt musikal.
– Ibland om jag är stressad väljer jag att inte ha någon musik alls för jag har märkt genom åren att om det är musik på så går jag gärna i gång och börjar jobba i huvudet, säger han.
Text: Jonas Andersson, redaktör för Edico, där reportaget först publicerades.
FAKTARUTA: THOMAS TEGLER
Arbetsplats: Malmö latinskola
Ålder: 43 år
Familj: Ensamstående
Bakgrund: Född och uppvuxen i Malmö. Gick humanistisk linje på Malmö latinskola. Har tre kandidatexamina från Musikhögskolan – en gymnasie- och grundskollärarexamen, en sångpedagogexamen och en musikpedagogikexamen. Han har dessutom en kandidatexamen i historia. Som nybliven lärare jobbade han först ett år på Musikteaterskolan i Bjärnum och sedan ett år på en högstadieskola i Ystad. Hamnade efter det i Malmö stad där han, förutom Malmö latinskola, även har jobbat på dåvarande Musikgymnasiet på Heleneholmsskolan.
Fritidsintressen: Musik – ”var börjar fritidsintresset och var slutar man jobba? Det är ibland en väldigt tunn gräns.” Träna – har tidigare varit spinningintruktör men har nu övergått till att själv vara motionär. Går på kallbadhuset minst en gång i veckan. Träffa kompisar och gå på krogen.