Gå direkt till innehållet
Morötter och blommor.

Mat, miljö och pedagogik

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

I mitten av augusti arrangerades för första gången mässan ”Mat, miljö och pedagogik”. Pedagoger från hela Skåne välkomnades till en inspirerande heldag i Malmö. I Malmö ska god och bra mat vara en självklarhet! 

Morötter och blommor.

Malmös elever har sin sista sommarlovsvecka. Då passar ett hundratal pedagoger på att samlas för att inspireras på en mässa om mat, miljö och pedagogik. 

Honungskaka.
Honung från Torup.

Kön in till mässan ringlar lång. Väl inne i lokalen, med en kopp fairtrade kaffe och en tipsrunde-lapp i handen, påbörjas promenaden bland utställarna.

Provsmak och lek

Det sorlar i festsalen på Ungdomens Hus i Malmö. Mässans utställare bjuder på provsmakningar, lekar, tävlingar, prova-på-moment, pyssel och mycket mer. Stämningen är trevlig och besökarna är nyfikna och intresserade.

Kvinna vid utställningsbord.
Ingrid Jönsson, LRF.

Emma Crawley och Josef Vilhelmsson från Malmö Naturskola skär upp honung direkt från en vaxkaka och bjuder på pollen och vitaminrika shots. De berättar gärna mer om Naturskolans utomhuspedagogiska verksamhet för pedagogerna som stannar till och smakar.

Hur ser vete, senapsfrön och socker egentligen ut? Tillsammans med Ingrid Jönsson från Lantbrukarnas Riksförbund får besökaren hitta rätt namn till rätt innehåll. Ingrid har också med sig pyssel och samtalar mer än gärna om kvalitativ mat.

Vid Barnens bästa bord stannar många till och pratar och frågar om barn och kost med Hanna Sepp, Högskolan Kristianstad och Suzanne Thorén, Barnens bästa bord.

Fler utställare på mässan är bland annat: KRAV, SEA-U, Drömmarnas hus, Mindrematsvinn.nu och Malmö Fairtrade City.

Hann Sepp och Suxanne Thorén vid utställningsbord.
Hanna Sepp, Högskolan Kristianstad och
Suzanne Thorén, Barnens bästa bord 

Uppträdande och föreläsningar 

Dagen invigs av kommunalråd Lari Pitkä-Kangas (MP). Sedan bjuder mässan även på föreläsningar; ”Drömmarnas Hus – inspiration om odling och barn” och ”Testa dina sinnen med sapere-metoden”.

Emil Jensen gestikulerar när han pratar i mick.
Emil Jensen, artist, Fairtrade-ambassadör och miljövän.

Emil Jensen

Det blir också ett stämningsfullt uppträdande med musik, lyrik och humor av Emil Jensen, artist, Fairtrade-ambassadör och miljövän. Han framför bland annat den tänkvärda dikten ”Samma värld”.

Inspirerande 

Mässan om mat, miljö och pedagogik inspirerar stort. Det är en gratis, opretentiös, kvalitativ och gemytlig mässa. Enkel men ändå bred och intressant. Förhoppningsvis blir det ett återkommande arrangemang.

God och bra mat ska vara en självklarhet i Malmö!

Malmö har högt satta mål för arbetet med miljö och mat, t.ex ska all mat som serveras i Malmö stad ska vara ekologisk 2020.

Läs gärna  även blogginlägget ”Maten i pedagogiken och pedagogiken i maten”.

Mer information om arrangörerna och mässprogrammet.

Text och foto: Sara Arildsson

 

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!