Två kvinnor håller upp tygstycke med två skor på.

Mediateket flyttar ut – Kulturdag på Pauli gymnasium

”Det har blivit så fint här på skolgården” säger Maria Nilsson, bibliotekarie på Pauli gymnasium. ”Det är så härligt att det börjat bli grönt och vi tänkte att det skulle vara skönt att ha mediateket ute en dag.”

Två kvinnor håller upp tygstycke med två skor på.
Eleverna Linda Andersson och Rebecka Ottosson gör en väska.

Bibliotekarierna på Pauli gymnasium har förberett kulturdagen tillsammans med lärare och elever. Bland annat har ett par lärare som arbetar med kursen Scenisk gestaltning och deras elever planerat framträdanden under dagen.

Maria berättar att det finns flera anledningar till att ordna evenemanget. En ambition är att verka för att skapa en kulturell mötesplats på skolan där elever både kan skapa och ta del av kultur i vid bemärkelse. En annan är att visa att litteraturförmedling och språkutveckling kan ske på många olika sätt och i olika sammanhang.

Utomhuslektion

Två kvinnor klipper figurer utomhus.
Maria Nilsson klipper bilder till ett bokrappakalja.

Vid elvatiden när jag kommer till skolan är aktiviteterna i full gång. Elever deltar både på eget initiativ och under lektionstid tillsammans med sina lärare.

Eleverna Linda Andersson och Rebecka Ottosson sitter i utomhusbibliotekets ”pysselrum” och gör en väska till klasskamraten Julia Svensson. De har just nu lektion i svenska med sin lärare Pernilla Weman och funderar över vad det är som gör att den vanliga lektionskänslan inte infinner sig. ”När det är lektion så har alla sina platser och vet vad de ska göra. Det här är roligt!” Samtidigt menar de att de läser mycket skönlitteratur i skolan och skriver mycket. Det tycker de är bra.

Skönlitteratur i skolans alla ämnen

Elev skriver på uppsatt vikvägg utomhus.
Utemediatekets väggar fyllda med boktips.

Lindas och Rebeckas lärare Pernilla tycker att idén med ”skolgårdsbiblioteket” öppnar för en inställning till skönlitteratur som något angeläget och som kan ha sin naturliga plats även i andra ämnen än svenska. ”Mediateket på Pauli är väldigt bra! Bibliotekarierna hittar ofta anledningar att uppmärksamma litteraturens betydelse och koppla ihop skolbiblioteksverksamheten med händelser utanför skolan som till exempel Nobeldagen, alla hjärtansdag och Bokens dag. Våra bibliotekarier är bra på att göra biblioteket synligt.”

Kollegan Cecilia Axelsson menar att ”utemediateket” visar att litteratur är någonting som kan hända på andra ställen än i biblioteket.

Och när vinden friskar i på Paulis innergård kan det verkligen kan hända saker. Pysselmaterial, collagepoems-ord och boksidor fladdrar runt som vårfjärilar. Utställningsskärmarna i kartong ser ut att ha fått vårkänslor och vill ge sig ut på vift. Stabilt förankras de med stadiga tyngder i form av tunga volymer intill skolgårdsbänkarna. Det är tur att vi har så många böcker…

Ta del av de olika programpunkterna och läs mer om hur det gick när mediateket flyttade ut på http://mediateketflyttarut.tumblr.com/

 

Text och foto: Ina Alm