Christian Fegler sitter på läktaren.

Rektor med sinne för utbildning

Foto: Freddy Billqvist

– Jag tror att det behövs en förståelse för att eleverna här har fler drömmar än att lyckas med sina studier, säger Christian Fegler, rektor på Malmö Idrottsgymnasium.
Han har själv en karriär inom fotbollen bakom sig, med spel i allsvenskan och ett år som proffs i USA. Och har även han gått idrottsinriktning på gymnasiet.

Christian Fegler började sitt jobb som rektor på Malmö Idrottsgymnasium för drygt ett år sedan. Han hade tidigare jobbat som lärare, fotbollstränare och biträdande rektor på Polhemskolan i Lund under sammanlagt 10 år. Men bakom sig har han också en karriär som fotbollsmålvakt.
Han har spelat i både Allsvenskan, Superettan, Division 1 och Division 2. Dessutom var han under ett år i mitten av förra decenniet proffs i USA och spelade i USL First Division för Atlanta Silverbacks. Christian studerade egentligen till lärare men gjorde ett studieuppehåll för att prova på att spela fotboll på heltid.
– Fotbollen i USA är mer fysisk. I den serien var det många hårt jobbande amerikaner som körde hela vägen in i kaklet. Sedan fyllde de på med fixstjärnor från Sydamerika. Den mixen var rätt häftig. Det gick snabbt så in i vassen, för snabbt emellanåt, berättar Christian.

Tillbaka till Sverige

Hemma i Sverige igen spelade han först för Mjällby i Superettan och blev sedan andremålvakt i Trelleborgs FF som då spelade i Allsvenskan. Förstemålvakten blev skadad och Christian kom att göra elva allsvenska matcher. Detta betraktar han själv som höjdpunkten på fotbollskarriären.
–Då var jag 27 år. Så det var en rätt sen debut i Allsvenskan. Jag hade precis slutfört mina studier och fått en halvtidstjänst på Polhemskolan. Jag hade vad som krävdes för att spela där, men att spela med kontinuitet och verkligen etablera sig i Allsvenskan – det har jag respekt för. Det krävs otroligt mycket inför varje match på den nivån rent psykiskt. Hade man tagit sig till den nivån lite tidigare i livet hade man kanske varit lite bättre rustad för det. När man hade kommit upp i den åldern som jag hade var det lika intressant i mina ögon att få ett vanligt civilt jobb.

Satsade på att bli lärare

Christian kom att satsa på lärarjobbet men spelade ändå under fyra år för Kristianstads FF i Division 1.
– Det var lite lättare att kombinera med läraryrket.
När han blev biträdande rektor på Polhemskolan och fick ansvar för skolans idrottsinriktning slutade han med fotbollen. Nu för tiden sitter han i stället gärna i publiken när Malmö FF spelar på Swedbank Stadion, där även Malmö Idrottsgymnasium har sin hemvist.
Christian gick själv idrottsinriktning på Söderportgymnasiet i Kristianstad och vet vilka frågor som hans elever brottas med. Han berättar om de särskilda förutsättningarna som råder på en skola som Malmö Idrottsgymnasium.
– Eleverna drömmer om att komma långt och att utvecklas inom sin idrott. Men de vill också ha en bra och god utbildning. Vi måste organisera oss efter det och hitta schemalösningar så att de har tid att träna morgon och kväll. Vi måste ha en förståelse för när de är på träningsläger eller spelar bortamatcher.

Engagerad personal

Han säger att personalen anstränger sig hårt för att eleverna ska lyckas.
– Många här är gamla idrottare själva och känner igen sig lite när man ser ungdomarna. Den här skolan var välfungerande långt innan jag kom hit. Det är en positiv stämning och alla jobbar mot samma mål.
Vad gäller sin egen roll som rektor tycker han att det i skolledarrollen finns en fördel av erfarenheterna från idrotten.
– Det är det där med lagtanken. Hur får man folk med sig? Jag ser mig lite som en lagkapten. Mitt yttersta ansvar är att organisera för elevernas lärande, säger Christian.
Text: Jonas Andersson, redaktör för Edico där texten först är publicerad.