
Upptäck nya resurser för din undervisning i samhällskunskap!
Det är onsdag eftermiddag och skolundervisningen på Rosengårdsskolan är slut för dagen, fritidsverksamheten har tagit vid. Den här eftermiddagen är ett tjugotal fritidsbarn lite extra uppspelta, sedan veckan efter sportlovet går barnen tillsammans med sina fritidspedagoger och simmar två eftermiddagar i veckan på Rosengårdsbadet.
Längst ner i simhallen har alla barnen satts sig ner med ryggen mot den vita kakelväggen och väntar på att simtränaren Christer Jansson ska hålla i uppropet. Fritidspedagogerna har tagit med barnen den korta biten från skolan till simhallen och sett till att de har rätt utrustning med sig. Barnen är ombytta och skojar med varandra, men lyssnar noga när Christer ropar upp allas namn.
– Okej, då kan ni gå till era grupper och sätta igång, säger Christer.
Barnen flyger upp, kollar att de olikfärgade simglasögonen är på plats och sen drar undervisningen igång. Simfritids är vad det heter- barnen simmar helt enkelt på den tiden då de är på fritids. Projektet är ett samarbete mellan Malmö simsällskap och tre skolor på Rosengård, och rör i nuläget 110 barn i årskurs två. Projektet finaniseras av Skåneidrotten och Idrottslyftet och innebär inga kostnader för skolorna eller eleverna. Satsningen följer också Malmökommissionen för ett socialt hållbart Malmös rekommendationer om att involvera fler aktörer i stans utvecklingsarbete.
– Jag och mina kollegor satt och funderade över att vi skulle vilja lära barnen lite mer efter de har avslutat sin kurs hos oss. Då föddes idén om simfritids, säger Johan Andersson på Malmö Simsällskap, som sedan drog ihop pengar och kontaktade Rosengårdsskolans rektor med erbjudandet om simfritids.
– Vi tycker den här satsningen är toppen. Det är ett krav enligt kursplanen att barnen ska kunna simma. På Rosengårdsskolan är det många barn som inte kan det. När ett sådant här initiativ kommer så är det självklart att vi välkomnar det, säger Annelie van Lunteren, biträdande rektor på Rosengårdsskolan.
Simtränaren Christer Jansson berättar om en av flickorna som är går på simfritids. Flickan har svårigheter med motoriken men de senaste tre gångerna på simfritids har hon lyckats simma ryggsim med hjälp av simtränarna.
– Det är fantastiskt att se hennes framsteg. Det här har fått henne att växa jättemycket, säger Christer Jansson.
Yasir Aldaudie som nu går i tvåan lärde sig simma redan i första klass. Men det var svårt tycker han.
– Men nu kan jag faktiskt simma. Och för att bli bra måste man träna mycket, säger Yasir, som är en av eleverna som varje vecka går på simfritids.
– Det bästa med simfritids är när jag simmar framåt, när vi leker stålmannen och när vi leker med den gula madrassen, säger Yasir Aldaudie innan han slänger sig ut i bassängen igen.
Text & film: Kajsa Sigvardsson
Foto: Kerim Serifler