Så jobbar fritids med delade lokaler
Spadag utvecklade fritidshemmets förmågor
Något som återkom under fritidshemmets årliga enkät var att det alltid fanns några stycken elever som upplevde att de inte kunde påverka aktiviteterna på fritids. Det var något som Annette Ringström ville förändra.
– Vi har testat olika upplägg, förutom fritidsråd så har vi även haft stormöten med alla barn. Men då finns alltid en grupp elever som hellre går iväg och spelar fotboll. Vi har under hösten provat att dela upp eleverna i tre mindre grupper där de fått önska aktiviteter inom sin grupp, säger hon och pausar.
– Men det är svårt det där med att önska. En grupp barn som kanske aktivt önskat att få baka scones kan sedan ifrågasätta varför de inte fick baka pizza, vilket en annan grupp valt att göra, säger Annette Ringström.
Uppskattat med lyxiga fruktdrinkar
Till slut kom Annette Ringström själv med förslaget om att ordna spa på fritids, något som hon hade goda erfarenheter av från en tidigare arbetsplats.
– En grupp elever började direkt brainstorma och planera allt. Det var mest tjejer som nappade när jag tog upp idéen. Men av erfarenhet visste jag att killarna troligen skulle hänga på när det väl drog igång och så blev det också, säger hon.
Under två eftermiddagar besökte alla tredjeklassarna fritidshemmets spa, där man hade möblerat om och fixat dämpad belysning. Annette Ringström beskriver det som två dagar då varenda elev var delaktig. Hon och hennes kollegor såg hur barnen arbetade med båda värdegrundsfrågor och problemlösning.
– Vi arbetar varje dag med att barnen ska visa varandra hänsyn och respekt. Men det är så klart att det förekommer konflikter och hårda ord emellanåt. Men just under spa-dagarna så hade vi inga problem alls med det. Alla elever var så fina mot varandra. Eleverna hade valt att ha massage som en aktivitet och då fick eleverna träna på att vara lyhörda mot varandra och till exempel fråga “hur känns det här, känns det bra?”, säger hon.
Hon märkte också tydligt hur barnen plötsligt såg nya sidor hos varandra och kunde ge varandra positiv feedback.
– Jag såg hur vissa barn växte, barn som verkligen behöver få växa lite extra. Det gjorde mig så glad, säger Annette Ringström.
På barnens villkor
Från början till slut upplevde Annette Ringström att eleverna gick igång och drev allting på egen hand. Tiden innan jobbade eleverna med marknadsföring och skapade egna affischer till de olika aktiviteterna. De elever som under spaet tog ansvar för olika stationer och aktiviteter uttryckte att de jobbade och hade kunder.
– De hade stenkoll på vad ett spa var. De ville ha yoga, fotbad, gurkor för ögonen nagelsalong och massage. Och så var det viktig med en drinkbar med vatten med frukt i, säger Annette Ringström och kan inte låta bli att skratta lite.
– Jag gick runt och kollade att allt flöt på. Men en av mina kollegor testade alla aktiviteter och det var så uppskattat hos barnen. Det gör något med barnen när vi vuxna är med i leken och deltar på deras villkor, fortsätter Annette Ringström.
Med tillåtelse från sina vårdnadshavare tog eleverna själva med de saker som behövdes som nagellack, filar, balja till fotbad och liknande. Anette Ringström poängterar hur eleverna fick tillfälle att träna på problemlösning. Det enda som fritidshemmet köpte in var frukter och grönsaker.
– Jag måste säga att just drinkbaren också blev en stor hit. Många av barnen hängde där och tänk vad fantastiskt gott det kan vara att få dricka vanligt vatten med frukt eller gurka i. Det blev på något sätt verkligen barnens egna spa, säger Annette Ringström och ler stort.
Ska kännas som ett riktigt spa
Två elever som var med från första början var Maryama och Elina. Maryama tog sig an nagelsalongen och Elina som har en mamma som badar fotbad tog ansvar för att ge kamraterna fotbad.
– När Annette kom in i klassrummet och frågade vilka som ville vara med i spagruppen tänkte jag att det ville jag jättegärna. Jag ville att det skulle kännas som ett riktigt spa och inte som fritids, berättar Maryama.
– Ja, det går jättebra att ha spa på fritids. Jag var med på fritidsmötet när vi bestämde att vi skulle ha spa för jag tyckte att det lät roligt, säger Elina.
Vilka tips vill ni ge till andra fritidshem som ska ordna en liknande dag?
– Att man ska försöka göra som på ett riktigt spa, men försöka komma på saker där man måste vara vänlig mot varandra och lyssna på varandra. Alla stationerna fungerade bra, men bäst var nagelsalongen, fotbadet och drinkbaren. Jag rekommenderar andra fritids att man ska göra det, säger Elina.
– Man kan tänka på att ta med sig saker hemifrån. Att man inte ska säga om man inte är nöjd utan vara glad att man fått något. Det är viktigt att ha en lista att skriva upp sig på så man håller turordningen. Man har en biljett som man ger till den som jobbar. Man behöver ha tålamod och kunna vänta på sin tur. Att ha spa två dagar i rad fungerade bra, säger Maryama.