Hela Malmö läser – Inspiration och tips
Språkcafé med möten, sång och konst
– Språkcaféerna är till för dem som vill prata mer svenska. Vi bjuder på fika och pratar om olika ämnen. Vi har även besökande från till exempel Räddningstjänsten, Stadsbiblioteket och Migrationsverket som informerar om sin verksamhet. Deltagarna bestämmer vad vi ska prata om, och det finns en härlig stämning här. Det blir många roliga stunder och skratt, berättar Anna Appelqvist, SFI-lärare och insatshandläggare på Språkcafé Nobel.
Språkcaféerna på Nobelvägen 66 i Malmö drivs av JobbMalmö, tillsammans med SFI-lärare från Komvux Malmö Södervärn.
– På språkcaféet träffas vi fyra gånger i veckan och även en kväll. Alla är välkomna. De som inte kan någon svenska alls och som är helt nyinflyttade i Sverige, och de som är färdiga med SFI och annan utbildning, men som gärna vill träffas och prata mer svenska. Det är det som jag tycker är så unikt med Språkcaféet, att vi från så många olika och varierade håll kan samlas och umgås, säger Anna.
Svenska med sång
Idag är det dags för svenska med sång tillsammans med musiklärare Eva Bornemark från Komvux Malmö Södervärn. Det är fullt i salen och deltagarna sjunger med för full hals till Evas specialskrivna sånger.
– Sångerna handlar om allt mellan himmel och jord men har ofta Malmötema. Allt blir till sång i en avspänd, pedagogisk form, säger Eva, som för 15 år sedan startade verksamheten med uttalsträning via musik och sång inom SFI på Södervärn.
Eva träffar varje vecka runt 600 elever som studerar SFI. Sångerna är specialkomponerade, hon använder egen musik och skriver egna texter för att få aktuella ämnen och bra uttalsträning. Eva samarbetar också tätt med svensklärarna, som sitter med under sånglektionerna.
– Att sjunga på svenska är ett redskap och komplement till SFI-undervisningen. Förutom att eleverna lär sig att uttala orden väl, växer känslan för svenska språket genom att sjunga. Det är en rolig och stimulerande halvtimme som deltagarna uppskattar, säger Eva.
Sången till Maja
Deltagarna får sjunga en ny sång som Eva skrivit. Den handlar om en av deltagarna och heter Majas sång.
”Maja, du har målat tavlor, som vi ser i detta rum. Vi ser färg, vi ser form, vi ser mörker, vi ser ljus. Du vill visa dina tankar om hur världen kan se ut. Färg och form, mörker, ljus ger du oss i dag.”
Maja Konstantinovic Trakoshis kom till Sverige för nio månader sedan och väntar nu på SFI-plats. Hon har regelbundet besökt Språkcaféet och talar redan bra svenska.
– Jag har besökt Språkcaféet varje vecka under de senaste månaderna. Alla här är så trevliga. Jag har lärt mig tala svenska här, säger Maja. Då hon började på Språkcaféet hade Maja aldrig sagt ett enda ord på svenska.
– Hon började så smått och progressionen gick spikrakt uppåt. När hon sedan fick sitt personnummer för knappt två månader sedan, så sökte hon till SFI. Hon gjorde ett test och fick till svar att hon kan börja på nivå C på SFI! Jag tycker att hon är något alldeles extra, säger Anna.
Maja målar mycket och har tagit med sig några av sina tavlor till Språkcaféet för en miniutställning. Maja har målat sedan barnsben, men det här är första gången hon visar sina tavlor offentligt.
– Det är också första gången i mitt liv som jag har tid att måla. Jag är överraskad att jag fortfarande kan. Jag har målat mycket de senaste månaderna och hunnit med många tavlor nu.
Jobb och studier
Maja kommer inrusande med andan i halsen och tavlorna under armen precis när alla deltagarna sjunger Majas sång tillsammans. Hon strålar av glädje och berättar att hon precis fått jobb på en restaurang i Lund. Hon var på intervju i förra veckan och fick beskedet alldeles nyss.
– Jag är utbildad som Business Administrator på Cypern och har arbetat med olika arbetsuppgifter på restauranger under 15 år, säger Maja. Hon längtar efter att få börja studera igen.
– Jag vill gå SFI för att sedan satsa på högre studier. Jag funderar på olika inriktningar och yrken. Kanske socionom? Eller kanske lärare i matematik och fysik? säger Maja med ett leende.
Text och foto: Susan Englund