Bokhyllehäng och Bibblanlov i Växjö

Illustration: Kristian Ingers
Skolbibliotek och folkbibliotek har olika uppdrag men strävar ytterst mot samma mål - att stimulera till läsning och främja tillgången till litteratur.

Växjö kommun, som vunnit pris som året bibliotek, tycks ha förstått hur viktigt det är att samarbeta kring barns språkutveckling. Det är inte bara skolan som ska få barn att läsa, utan även folkbiblioteket måste dra sitt strå till stacken. Kan man locka barn att läsa på fritiden är mycket vunnet.

För drygt ett år sedan utlyste stadsbiblioteket en ny barnbibliotekarietjänst, där fokus skulle ligga på att få barn att gilla att läsa. Paula sökte och fick tjänsten.

Det som väcker läslust i skolan kan också göra det på fritiden. Paula förde därför med sig flera idéer från skolbiblioteket. En av dem var bokklubben. Hon startade tre läsklubbar på stadsbiblioteket, för åldersgrupperna 8-10, 11-13 och 13-15 år. I läseklubben fikar man, pratar om böcker, pysslar, har tävlingar och annat skoj. Paula är inte bara boknörd, hon är också pysselnörd med en outsinlig fantasi. Barnen brukar börja med att tillverka namnskyltar och att lära känna varandra genom frågekort som Paula förfärdigat. Till varje gång har barnen läst böcker som de under Paulas ledning samtalar om. Det är faktiskt inte alltid de läst samma bok, för det är inte nödvändigt enligt Paula. Boksamtalet kan kretsa kring att hitta likheter mellan olika böcker.

Paula jobbar med olikfärgade post-itlappar vid samtalen, för att göra det tydligt för barnen. Rosa lapp betyder person, gul plats och grön föremål. Barnen får också använda glada och ledsna gubbar för att markera vad man gillar respektive ogillar i boken.

Bokklubbarna annonseras på stadsbibliotekets hemsida, men det är främst genom marknadsföring i skolan som barnens nås.

Grupperna blir snabbt fulltecknade och barnen kommer från hela staden, inte alltid i sällskap med kompisar. För här kan träffa likasinnade som har intresset för läsning gemensamt.

– Och för mig är det fint att lära känna barnen som läsare, ler Paula.

Bokhyllehäng och Bibblanlov

En annan möjlighet att prata böcker och umgås är Bokhyllehäng. Här kan man dyka upp lite mer fritt utan att föranmäla sig. Det finns alltid en barnbibliotekarie på plats att snacka med och känner man inte för att läsa kan man alltid spela ett spel. Paula visar oss exempel på spel som knyter an till litteratur, till exempel ett litteraturspel om barnböcker eller boksamtalskort som passar att använda till de flesta böcker.

Böcker passar visst in i alla sammanhang i Växjö. Till och med när barnen har svårt att sitta still, finner Paula på råd. Då leker man bokdatten. Blir man fångad kan man bli fri genom att nämna en boktitel (för ickesmålänningar är datten översatt till skånska=pjätt).

Skolloven är bra tillfällen att ordna läsaktiviteter, tycker Paula. “Bibblanlov”  har alltid ett tema som man utgår från under veckan. Senast var det Tove Jansson och då kunde barnen skapa fritt utifrån temat och lämna in sina alster till en fin utställning. De som istället kom till barnbiblioteket kunde delta i bokiga pyssel och samtidigt ha kul tillsammans.

– Vi har bara 12 barnsaxar här, berättar Paula och det finns en baktanke med det. Då måste barnen låna sax av varandra, vilket ger upphov till trevligt prat och kanske en ny kompis.

Sommarlovet ger ännu fler möjligheter. Förra sommaren anordnade biblioteket tillsammans med Det fria ordets hus, ett skrivarläget för barn mellan 9-13 år. Barnens träffades varje dag mellan kl 9-15 i en inspirerande miljö och fick under handledning av bland andra Mårten Melin utlopp för sin skrivarlust. Lägret avslutades med Öppen scen för föräldrar och vänner och blev en stor succé.

Alla kan läsa barnböcker

Även under Barnens dag, som nyligen gick av stapeln på stadsbiblioteket, ägnades tid åt skrivande. För vad sägs om ett världsrekordförsök i skrivstafettmaraton? Och visst slogs det rekord, för ingen har kanske tidigare prövat att skriva världens längsta osammanhängade berättelse!

Under denna dag fick barnen lov att utnyttja hela biblioteket och 2000 besökare, säkert inte bara barn, tog del av alla roliga inslag. Det är bra att vuxna hänger med barnen, tycker Paula. Hon är nämligen en ivrig förespråkare för att vuxna ska läsa barnböcker. Hon har arrangerat barnbokscirklar och bokprat för bland annat pensionärer, vilket gett otroligt positiv repsons.

– Lyssna gärna på barnbokspoddar, tipsar Paula. Det ger en fin överblick över barnlitteratur.

Hon rekommenderar bland annat Bokslukarsällskapet, Cirkelpodden och Allt vi säger är sant.

– Jag tröttnar aldrig på barnböcker, deklarerar Paula. Jag läser faktiskt bara vuxenböcker när jag har semester.

Hon verkar inte heller ångra att hon tog klivet från skolbibliotek till folkbibliotek.

– Här får jag chansen att visa barn att böcker inte är något som bara förknippas med skolan, utan faktiskt kan vara lustfyllt, avslutar hon.

Text: Maria Lindroth

Foto: Karin Ahlstedt & Paula Högström