Det snackas om…

Bokstäver på vita tärningar som bildar ordet NEWS
Education News, Newspaper with white background

Mycket är nytt i början av ett läsår men en sak som är säker är att Pedagog Malmös nyhetsbrev kommer att publiceras varje fredag. I det sammanfattar redaktionen några av de skol- och förskolenyheter som har publicerats under veckan som har gått för att snabbt kunna ge er läsare en överblick kring vad det snackas om.

En av de stora nyheterna är att regeringen vill att betygskriterierna ska ses över. Syftet är att göra de mer begripliga och tydliga kring vad det är som krävs för ett visst betyg.

– Det ska bli mer fakta i de lägre års­kurserna och mer analys ju äldre eleven blir, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till DN.

Nytt läsår innebär också att en hel del nya regler och ändringar i lagar träder i kraft. Bland annat ska förskolechefer numera tituleras rektor och från och med 1 juli i år krävs en rektorsutbildning för nya rektorer. Här kan du läsa mer om alla nya regler.

Det har också publicerats ny forskning inom ämnet Idrott och hälsa. Det är Helene Bergentoft, Göteborgs universitet, som har doktorerat kring hur fysisk aktivitet på lektionerna kan utvecklas till fysisk bildning. Här kan ni läsa en kort intervju med henne och för att djupdyka i ämnet så finns hela avhandlingen här.

En av sommarens sista sommarvärdar i Sommar i P1 var Sydsvenskans skolreporter Emma Leijnse. Hon är en av landets mest profilerade reportrar inom ämnet skola och utbildning.

”Många av vår tids brännande politiska frågor – gängkriminalitet, otrygghet, psykisk ohälsa, utanförskap, extremism å växande antidemokratiska krafter – har en stark koppling till att misslyckas i skolan”.

Här hittar ni hennes sommarprat.