Matematik, motivation och stödmaterial!
Det snackas om…
Det är fredag och även om världen kan kännas upp och ner så är vissa saker sig lika. Till exempel att Pedagog Malmö sammanfattar några av de skol- och förskolenyheter som har kommit under veckan som har gått.
Det finns massor att skriva om coronavirusets framfart i Sverige och dess påverkan på svenska skolan. Därför kommer nyheterna i detta inlägg att präglas av just det.
Runt om på gymnasieskolor och högre vuxenutbildningar bedrivs numera undervisningen via nätet. Utbildningsradion frågade Robert Olofsson, undervisningsråd på Skolverket, och Satu Harnesk från Skolledarförbundet, om vad som förväntas av lärare och vilken beredskap som finns för den här situationen.
Frågan om huruvida grundskolan kommer att gå samma väg är inte något som är avgjort ännu. I Malmö är omkring 40 procent av grundskoleeleverna sjukanmälda och bland lärarkåren är runt 25 procent sjuka.
Frånvaron ser olika ut mellan olika stadsområden, säger Anders Malmquist till SVT Nyheter Skåne.
– Den tenderar att vara högre i socialt utsatta områden. Vi kan inte veta säkert, men vi tror att det beror på att det finns fler vårdnadshavare hemma som kan ha barnen hemma. Sen tror vi också att det finns en oro bland vårdnadshavare som inte kan svenska då de har svårt att ta till sig information, säger han.
På Tygelsjöskolan i Malmö har man redan börjat förbereda för att eventuellt gå över till nätbaserad undervisning.
– Jag vill att mina pedagoger skulle få en möjlighet att utan tidspress hjälpa till att gå igenom vad vi behöver tänka på i det läget om ett beslut skulle tas. Jag som skolledare behöver pedagogernas hjälp. Det är de som utformar undervisning, använder verktygen och har kunskap om vad vi behöver tänka på tillsammans med skolans IT-pedagog, säger Francesca Eklund, rektor.
För att kunna genomföra en eventuell skolstängning har riksdagen i veckan klubbat igenom en ny lag som gör det möjligt att regeringen går in och stänger förskolor och grundskolor.
– Vi befinner oss i en mycket allvarlig situation och vi måste planera för extraordinära åtgärder. Skulle läget förändras har regeringen från och med lördag den 21 mars möjlighet att stänga verksamhet enligt skollagen, bland annat förskolor och skolor. Den nya lagen innehåller också ett regelverk som innebär att om detta sker kommer barn och elever som har behov av omsorg för att samhällsviktig verksamhet ska kunna upprätthållas kunna erbjudas det, säger utbildningsminister Anna Ekström.
Och så till sist så vill vi bara tipsa om förskolläraren Amanda Reidlund som funderade över hur hon skulle prata med barnen om viruset. Resultatet blev en pedagogisk saga om ”Corona den listiga skurken”. Sagan blev ett sätt möta barns oro, tankar och frågor om det där Corona som alla pratar om. Sagan blev en sådan succe på förskolan att hon nu jobbar med två uppföljare.
— ”Corona i mataffären” och ”Corona gillar att kramas” som handlar om de sociala restriktionerna. Vi kan inte träffa mormor på ålderdomshemmet men det betyder inte att vi inte fortfarande tycker om henne, vi gör det här tillsammans, säger Amanda till tidningen Mitt i.
Och vill du också läsa om ”Corona – den listiga skurken” så är den gratis och hittas här.
Trevlig helg!
Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!