Det snackas om…

Ordet news skrivs av skrivmaskin

Helgen är runt hörnet och det är inte vilken helg som helst. På söndag går Sverige till val för att bestämma vilket parti som kommer att få regeringsmakten kommande mandatperioden.

Men innan dess är det dags att titta närmare på några av de skolnyheter som har publicerats i veckan. Det har varit fullt av politiska utspel kring skolan och för att kunna få ett bättre grepp kring skolfrågan och vad de olika partierna vill så kan du se denna debatt mellan riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.

Ändra antagningen för Komvux och inför en ny betygsskala. Det är några av slutsatserna i den utredning som presenterades i veckan kring hur Komvux ska moderniseras. Läs mer om det förslaget här.

Forskning från Karlstads universitet visar att till skillnad från många andra skolämnen så gäller det att prestera direkt inom Idrott och hälsa. Det ges ingen tid för att träna och öva. Hur blir då skolan likvärdig, frågar sig Madeleine Wiker. Läs en intervju med henne här.

Elever lärande och lärares lärande – men vad hände med rektorernas lärande? I en ny rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) har 12 rektorers lärande och professionella utveckling studerats under tiden som de har gått rektorsutbildningen. Läs en sammanfattning här och här hittar du hela rapporten.