Matematik, motivation och stödmaterial!
Det snackas om – vecka 41
Höst och kyla gör att vi är mer inomhus – men det är svårt att hålla de avstånd som folkhälsomyndigheten rekommenderar i till exempel förskolornas lokaler. Enligt myndigheten beräknas smittorisken bland pedagogisk personal fortfarande som låg. Samtidigt är bland annat två statsvetare vid Göteborgs universitet kritiska till FHM:s riskberäkningar.
Skolstatistiken offentlig igen
I slutet av sommaren slutade Skolverket att publicera statistik om skolors betyg och elevsammansättningar. Beslutet kritiserades hårt och nu görs en helomvändning och statistiken blir tillgänglig igen. Det är dock bara äldre statistik som blir offentlig i nuläget. Läs mer här och här!
”Ojämlikheter i betygsättning”
Elever i gymnasieskolor med engelska som undervisningsspråk och nyanlända elever på kommunala högstadie- och gymnasieskolor betygsätts orättvist. De får inte samma förutsättningar när det gäller att lära sig ämneskunskaperna. Detta enligt en studie av lärares syn på hur de bedömer eleverna.
– Betyg och bedömning blir inte rättvisa varken för engelsktalande elever eller för nyanlända. Därför att mål och kriterier bygger på att alla elever har goda kunskaper på undervisningsspråket, vilket inte är fallet, säger forskaren Helena Reierstam.
Bättre resultat på Rosengårdsskolan
För sju år sedan fick Rosengårdsskolans högstadium stänga på grund av en dålig arbetsmiljö för lärarna och dåliga skolresultat. För ett år sedan öppnade man igen och nu pekar resultaten uppåt. Receptet på framgång verkar vara färre elever och en helt ny struktur. Fokus ligger på kunskap och måluppfyllelse. Allt fler av eleverna får gymnasiebehörighet och betygen har höjts.
Trevlig helg!
Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!