Högtflygande fantasi

Tecknad pojke med keps.
Många vet vilken effekt helium har på rösten och att det kan vara fantastiskt roligt. Här är berättelsen om Harvey som med hjälp av en heliumballong hamnar mitt i ett spännande äventyr.

Utifrån filmkunskap är det lätt att lyfta in den här kortfilmen som ett föredömligt exempel på hur man kan visualisera begreppet mise-en-scène. Enkelt förklarat; notera det som syns i inledningen av filmen och sedan se hur handlingen anknyter till det vi redan har sett.

Ett exempel på Mise-en-scène

Tänk dig en berättelse om en flicka som går i andra klass. På vägen hem hittar hon en nyckel på marken. Hon plockar upp den och lägger den i fickan och fortsätter hem och vi tänker inte mer på nyckeln. Vid middagsbordet på kvällen berättar hennes pappa att han hittade en liten kista på gatan när han cyklade hem, men eftersom den är låst kan han inte öppna den. NU ringer alla klockorna hos publiken och hos den lilla flickan. Hon plockar fram nyckeln från sin ficka och tillsammans öppnar de den lilla kistan och får se innehållet. Detta är en form av Mise-en-scène och det kan vara användbart att känna till det begreppet när man tittar på film. Skulle den här nyckeln som flickan hittade inte ha någon funktion i övrigt i berättelsen, ska scenen inte vara med i filmen. Se nu denna härliga animerade kortfilm och ha ett bra påsklov alla ni som är lediga nästa vecka!