Många högstadielärare hotas av vårdnadshavare

alt=””

Några dagars ledighet väntar och det innebär att Pedagog Malmö-redaktionen sammanfattar förskole- och skolnyheterna från veckan som gick. Trevlig helg!

Den samtalsguide och det resursmaterial kring Israel-Palestina-konflikten som publicerats på Malmö delar har tagits bort sedan bland annat representanter från judiska församlingen haft synpunkter på innehållet. Sara Wettergren (L), ordförande för grundskolenämnden, säger till Sydsvenskan att man nu arbetar med att ta fram ett mer omfattande material som ska sättas i ett större perspektiv.

– Bland olika grupperingar har det inte uppfattats som neutralt. Just på grund av det så ska vi ta fram mer omfattande material. Sedan vet vi att oavsett vad vi lägger ut kommer det finnas åsikter om det, säger hon till tidningen.

Lärare hotas av vårdnadshavare

En färsk undersökning från lärarförbundet visar att så många som en fjärdedel av högstadielärarna och en femtedel av gymnasielärarna berättar att utsatts för hot och våld från vårdnadshavare de senaste två åren. Hotfulla situationer, verbalt våld och ”cybervåld” är vanligast, enligt undersökningen. En grundskolelärare vittnar till exempel om påhopp i föräldragrupper på facebook, att hen ”fått höra att jag är inkompetent och borde entledigas” och att en förälder har spelat in telefonsamtal och skickat till lärarens chefer.

Händelser som dessa har enligt enkätundersökningen fått 34 procent av högstadielärarna att fundera på att lämna yrket.

Så har pandemin påverkat förskolan

Tillgången till förskola har inte påverkat så mycket av pandemin – samtidigt har undervisningen utomhus ökat och kontakten med vårdnadshavare försämrats. Det är något av det som huvudmän, förskollärare och rektorer lyfter i intervjuer kring hur förskolan påverkats av pandemin. Det är Skolverket som på olika sätt undersöker och följer upp konsekvenserna av covid 19-pandemin.

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!