Radioteater After Work
Många reaktioner på öppet brev om lärarlönelyftet
Pengarna från lönelyftet räckte bara till hälften av lärarna på Malmö latinskola. Detta fick skolledningen att reagera.
”Gustav Fridolin (MP) är varmt välkommen till oss för att förklara och motivera för personalen hur det är en bra idé att hälften av dem ska få 30 000 kronor mer per år än den andra halvan”, skrev skolledningen i debattartikeln i Sydsvenskan.
När Edico träffar Malmö latinskolas rektor Maria Jarlsdotter en tid efter publiceringen har hon och medförfattarna fått många reaktioner. Skolledningen har fått mycket stöd för sitt utspel på sociala medier. Det har skrivits nyhetsartiklar och krönikor om utspelet och SVT Nyheter har sänt TV-inslag om det.
– Vi hade nog inte räknat med så mycket uppmärksamhet, säger Maria Jarlsdotter.
Ringdes upp av ministern
Gustav Fridolin har inte besökt skolan men han ringde upp Maria Jarlsdotter efter att debattartikeln publicerats. Hon säger att de diskuterade löner, lärarnas arbetsmiljö och hur kommunerna ska kunna rekrytera lärare.
Men när Gustav Fridolin senare, tillsammans med ministerkollegan Helene Hellmark Knutsson, bemötte det öppna brevet i Sydsvenskan kände Maria Jarlsdotter sig besviken.
– Det var ett typiskt politikersvar. Det svarade egentligen inte på det vi ville ha svar på, säger hon.
Maria Jarlsdotter tycker att det är välkommet att regeringen satsar pengar på lärarlönerna men tycker att ramarna i lönelyftet har varit för snävt satta. Maria Jarlsdotter tycker att skolledningarna lokalt borde ha fått fördela pengarna och differentiera lönerna.
Vad tycker då lärarnas fackliga organisationer i frågan? Catharina Niwhede, distriktsorförande Lärarnas Riksförbund i Malmö, håller med om att det finns ett dilemma med lärarlönelyftet.
– Vi kan sympatisera med skolledare som säger att de inte har lärare som inte håller måttet. Vi har strävat efter att alla skulle få ta del av lönelyftet, även studievägledare och lärare på vuxenutbildningarna, som inte får det i dag, säger hon.
Roine Selind, ordförande i Lärarförbundet i Malmö, vill inte kommentera debattinlägget från skolledningen på Malmö latinskola. Men han för själv ett liknande resonemang som Maria Jarlsdotter.
– Det är bra med stöd från staten men fördelningen borde ha gjorts lokalt, säger han.
Text och foto: Jonas Andersson
Denna artikel publicerades först i Edico.
Lärarlönelyftet
Lärarlönelyftet är statens satsning på 3 miljarder kronor om året till höjda lärarlöner. Statens satsning på lönelyftet går ut på att höja lönerna för särskilt kvalificerade lärare, förskollärare eller fritidspedagoger. För att få lärarlönelyftet ska man ha visat intresse för och god förmåga till att utveckla undervisningen på egen hand och tillsammans med kollegor och därigenom förbättrat elevernas studieresultat eller måluppfyllelsen i skolan.
Huvudmannen, för vår organisation alltså Malmö stad, bestämmer hur många som får ta del av Lärarlönelyftet och hur mycket varje lärare ska få i löneökning. Det finns från staten ingen begränsning för hur mycket ökningen kan variera mellan lärare, men löneökningen för alla lärare som ingår i satsningen hos en huvudman ska vara i genomsnitt minst 2 500 kronor och högst 3 500 kronor per månad och lärare. Malmö stad har beslutat att ge samma löneökning – 2500 kronor – till samtliga som ingår i satsningen.
Källa: Skolverket och Malmö stad