Skolledarskap i sikte genomförd
– men blir det fler?

En grupp människor står utomhus.
Den femte omgången av skolledarskap i sikte är till ända. Med Grundskoledirektörens kloka ord i tankarna skålade de 19 engagerade och förhoppningsvis lite klokare deltagarna i bubbel (alkoholfritt) och fick sina programdiplom.

Den 1 juni var sista dagen på denna omgång av Skolledarskap i sikte. Då har deltagarna fullföljt det ettåriga utvecklingsprogrammet som har till syfte att väcka intresse för och rusta medarbetare i GRF att söka skolledartjänster.

Vid denna sista träff arbetade vi med ledarskap och konstruktiva ledarbeteende, CTE (Collective Teachers Efficasy), arbetade med mål och diskuterade med vår grundskoledirektör som var programmets sista inbjudna gäst. Givetvis blev det också samkväm, zumba (tack Malin) och en fin avslutningsmiddag.

Det har hänt väldigt mycket under detta år. Mycket nya lärdomar, massor av information och många tankar och diskussioner om skolledarskap, att vara/önska/bli chef, att göra nytta för våra elever, nästa steg i min utveckling och mycket mer. Det mesta finns i deras svarta böcker.

Biträdande rektor – en önskelista

Vad är då deras nästa steg? Nina Svensson som är rektor på Mellersta Förstadsskolan skrev en lista på vad hon sökte i en biträdande rektor:

Någon som… kompletterar rektor/ledningsgruppen, har elever, medarbetare och uppdraget i fokus, är pedagogisk – en duktig lärare!, förstår vikten av att och kan uttrycka sig korrekt i skrift, har hög social kompetens och är kommunikativ, inte tar sig själv på för stort allvar, är normmedveten, är medveten om de egna utvecklingsområdena, efterfrågar kritik och vill lära mer, är rak och ärlig – ingen ja-sägare, utmanar och har systemtänk – allt hänger ihop.

Det finns många på programmet som kan ”bocka” av allt på Ninas lista, det finns några som inte är där än och det finns några som vill utvecklas på annat sätt än att bli biträdande rektor. Vi kan alltså konstatera att syftet med programmet är uppfyllt. Det finns ett intresse och nyfikenhet av skolledarskapstjänster hos alla deltagare men sen var det blir i slutändan är upp till var och en. Att alla utvecklats under detta år är ett faktum.

Omtanke och engagemang

Elisabet och jag har än en gång fått äran att ”hänga” med ett gäng härliga medarbetare från vår förvaltning och det vi speciellt tar med oss från denna grupp är värmen, omtanken och det härliga engagemang som ni alla tagit med vid våra träffar. Stort tack till alla som deltog i årets program. Vi vill också passa på att tacka alla skolledare som delat med er av er klokhet och tack till alla på stabsavdelningarna som så fint visade det stöd som finns i förvaltningen.

Vi har utvecklat och rustat ca 120 deltagare så här långt men nu kommer utvecklingsprogrammet Skolledarskap i sikte att pausas. Grundskoleförvaltningen har fattat beslutet att pausa pga det rådande budgetläget. Vi önskar alla er som gått programmet stort lycka till på er fortsatta vandring genom livet. Vi vill tacka alla engagerade och kloka deltagare, skolledare, förvaltningens stödfunktioner kolleger, förvaltningsledningen och direktören som bidragit till att programmet blev så bra.

Tack Roberto Citterio, Mikael Dahlberg och Kim Nybble för allt roligt vi hade när vi la grunden. Vi hoppas att få starta upp omgång sex någon gång.