Att arbeta med programmering utvecklar många viktiga förmågor hos våra elever då det hjälper dem att utveckla kreativitet, kritiskt tänkande, problemlösning för att kunna bli aktiva, ansvarsfulla och demokratiska världsmedborgare. Programmering är ett ypperligt redskap för att jobba med demokrati och värdegrundsfrågor såväl som alla skolämnen. Det passar bäst in som ett ämnesövergripande verktyg för att väva samman många ämnen på ett enkelt sätt.
EU Code Week vill under 2 av årets 52 veckor lyfta arbetet vi gör hela året med programmering, det är ett sätt att samla alla våra styrkor, idéer världen över men också för att bygga och stärka samarbeten mellan skolor i hela världen. Det är också ett sätt att koppla samman skolan med samhället i övrigt, att skapa samarbeten med näringslivet och med människor utanför skolan. Alla är välkomna att delta; barn, unga, vuxna, pensionärer, lärare, bibliotekarier, företag, beslutsfattare, ja i korthet alla som är intresserade!
Vare sig du är ny när det gäller att jobba med programmering eller van sedan tidigare så har EU Code Week något för dig. Det lättaste sättet att delta är att välja en av de lektionsplaneringar (som är översatta till 29 olika språk) som ligger klara på EU Code Weeks websida
Du kan också arbeta med analog programmering där du arbetar med programmering utan att använda någon digital enhet men arbetar med elevernas datalogiska tänkande på ett mycket väl genomtänkt sätt. Här hittar du länken till deras material för
analog programmering.
Förutom detta så kan du delta i:
– Mer dansprogrammering kan du väldigt enkelt göra på Code.org. Här får du en tydlig
genomgång av hur du ska göra, filmer som förklarar djupare och det tar en timme i anspråk och så har alla elever fått en avatar att dansa utifrån sin egen programmering. Här är länken till själva
dansprogrammeringen. Låter det för enkelt för att vara sant? Tro mig – det är sant, det är precis så enkelt!
– Skapa ett eller flera webinarier kring programmering
– Ha en workshop med kollegorna på skolan, föräldrar, far/morföräldrar, samhället.
– Ha en presentation för andra utanför skolan/klasser på skolan om varför programmering är viktigt
– Planera för en längre eller kortare lektion kring programmering
– Ha en presentation kring vad EU Code Week är och varför det är bra att vara med och synas i det här sammanhanget
– Skapa ett eget online Hackaton
– Skapa ett
eTwinningsamarbete med klass någonstans i Europa via eTwinning, coda tillsammans, skapa spel åt varandra att testa och kanske sedan utveckla vidare. Vill du ha hjälp med att komma igång med eTwinning – kontakta mig:
annie.bergh@malmo.se
Ja, möjligheterna är oändliga, det är bara fantasin som sätter gränserna.
Vill du ha fler tips på vad du kan göra så är här en padlet där personer från hela världen har delat med sig av vad de har gjort tidigare. Denna padlet är en del av den kurs (MOOC) jag nämnde i förra inlägget om EU Code Week. Jag har nu gjort tre av fem moduler i den. Det går fortfarande att gå med och jag kan varmt rekommendera den.
Här är länken till Facebookgruppen för lärare där du kan diskutera programmering högt och lågt med kollegor från hela världen.
Länk till kartan där du kan se vilka aktiviteter som är registrerade hitintills och där du lägger till dina egna aktiviteter kring programmering i höst. I hela Sverige finns det just nu 18 aktiviteter samlade – låt oss visa världen vad vi gör kring programmering i Skåne/Sverige genom att vi alla delar med oss av våra aktiviteter under hösten. Din aktivitet behöver inte ligga under de veckor som EU Code Week är utan du kan lägga ut det du har planerat under hösten.
Några till inspirerande tips har du här:
Ode to code soundtracks
Example of Ode2Code dance – by Code Week ambassadors
Unplugged Dance Party Lesson plan
Nästa inlägg om Code Week kommer att handla om hur du registrerar en aktivitet och hur du kan lägga upp det. Då får du också mer information om EU Code Week 2020:s Kick-off som går av stapeln den 8 oktober kl. 17 (Bryssel-, Paris- och Stockholmstid). Evenemanget kommer att direktsändas på Facebook Live, Instagram TV och YouTube Live.
Vill du veta mer eller ha hjälp att komma igång/registrera en aktivitet så hör av dig direkt till mig: annie.bergh@malmo.se
Låt oss kavla upp ärmarna tillsammans och tillsammans med våra elever sätta var skola på världskartan!