Språkcafé Nobel lockar allt fler nya malmöbor

Kvinna och man sitter vid runt bord.
JobbMalmö, tillsammans med Sfi-lärare från Komvux Malmö Södervärn, driver Språkcafé Nobel på Nobelvägen 66. Verksamheten lockar nu allt fler och många är nyanlända asylsökande som bara varit en kort tid i Sverige.

– Det är många som fått upp ögonen för vårt språkcafé och insett vilken tillgång det är. Det ger språk, social samvaro och ett kontaktnät för våra deltagare, säger Anna Appelqvist och Magnus Fryklund, Sfi-pedagoger på Språkcafé Nobel och Språkcafé Ung.

Engagemanget bland dem som kommer till Språkcaféet är stort. Det är en öppen, frivillig verksamhet och deltagarna behöver inte vara inskrivna.

– Vi har ett brett spektrum av deltagare med olika yrken och intressen. De får gehör för sina idéer och inflytande i verksamheten. Men det är alltid språket som står i centrum hos oss. Vi jobbar mycket med svenskan och på många olika sätt, säger Anna och Magnus.

De tre i:na – information, inspiration och integration – präglar arbetet på Språkcafé Nobel.

– Vi anpassar verksamheten efter dem som kommer hit och delar upp deltagarna i smågrupper som gör olika saker. Det gäller att hitta vad som passar i grupperna och skapa gemenskap. Nya deltagare kommer ju hela tiden, men vi har också många stammisar.

Deltagare som språkvolontärer

Nytt för i år är språkvolontärer – deltagare på Språkcafé Nobel, som kan och vill leda egna smågrupper. Idén kom efter samarbete och utbyte med Garaget.

– Med det stora tryck vi haft här, växte sig tanken på volontärer allt starkare, säger Magnus.

Språkvolontärerna får hålla i egna grupper enligt ett schema och ansvara för aktiviteterna i grupperna.

– De läser artiklar, diskuterar och förklarar svåra ord. De skaffar sig mer information om det svenska samhället. Alla deltagare här har olika språkbehov, och då är det bra att vi är många.

Anna och Magnus utser språkvolontärerna, som måste skriva på en överenskommelse om riktlinjerna för uppdraget.

– Vi utser dem bland de deltagare som har intresse av det och som har den sociala kompetensen, liksom språket. Uppdraget är ideellt. Lön för mödan är att vi blir deras referenser när de söker jobb.

Många studiebesök

Anna och Magnus ordnar ofta studiebesök utifrån deltagarnas önskemål. Nyligen hade de politikerveckor, då både kommunpolitiker och riksdagsledamöter kom på besök. Språkcafé med sång med Eva Bornemark är också mycket uppskattat.

– Vi har många idéer om hur vi vill utveckla verksamheten. Bland annat tänker vi oss fler samarbeten med andra aktörer, som exempelvis Musikhögskolan.

Satsar på värdegrundsarbete

Värdegrundsarbete är viktigt för Sfi-pedagogerna på Språkcafé Nobel.

– Alla ska känna sig trygga här. Vi diskuterar mycket och har ofta ämnet likabehandling som tema. Här är en positiv stämning och bra sammanhållning bland deltagarna. Det finns en energi och driv bland dem, de startar egna grejer ihop. Några lagar mat tillsammans. De byter telefonnummer med varandra och skapar nätverk.

Det lyser om Anna och Magnus när de berättar om sitt arbete på Språkcafé Nobel.

– Vi har världens roligaste arbete och känner oss mycket uppskattade här. Vi träffar så många fantastiska människor. Dessutom är vi bra parhästar. Vi är båda lyhörda och inte rädda för att testa nya idéer.

Följ Språkcafé Nobel på facebook: Språkcafé JobbMalmö