De jobbar för en klimatsmartare måltid

30 kilo mjöl i veckan. Det är vad som går åt när kockarna på Svansjöns förskola bakar bröd. Allt bröd bakas på plats och maten lagas från grunden utifrån säsongens utbud.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från Spotify. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

– Bröd är perfekt för rester, säger Louise Larsson, en av två kockar på förskolan, och förklarar att det även ligger i linje med deras strävan att minska på matsvinnet.

Att vara två kockar på en förskola hör inte till vanligheterna enligt Louise Larsson och Lisa Boberg.
– Oftast är man en kock och ett biträde, men vår förskolechef anser att vi blir mindre sårbara då, om någon till exempel skulle vara sjuk, säger Lisa Boberg.

Linssoppa i gryta på förskola.
Linssoppan är redo att serveras.

Förskolan har 166 barn fördelade på nio avdelningar i åldrarna 1–5 år. Lisa Boberg och Louise Larsson lagar frukost, lunch och mellanmål till eftermiddagen. Båda två brinner för ekologisk mat och förskolan befinner sig just nu i startgroparna till att så smått påbörja lite odlingar på gården. Tanken är att varje avdelning ska ha varsin odlingslåda.

Förtroende från ledningen

Stöttande och förtroende från ledningen framhåller Louise Larsson och Lisa Boberg som väldigt viktigt. De känner båda att de har fullt förtroende.
– De stöttar oss i våra snabba beslut och vi har deras förtroende att prova nya saker, säger Louise Larsson.

Text och foto: Matilda Lundahl