Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
Från baracker till bibliotek i världsklass på ett år
Att arbeta tillsammans med arbetslagen både lång- och kortsiktigt och att ha rektorns och ledningens stöd. Det tror Lisa Hamfors, skolbibliotekarie på Tingdammsskolan, är några av framgångsfaktorerna som gör att skolan har ett bibliotek i världsklass.
På ett år har Malmö stad gått från fyra till tio skolbibliotek som fått utmärkelsen skolbibliotek i världsklass. Ett av de nytillkomna skolbiblioteken är Tingdammsskolans.
– Gött! Jätteroligt, och en sådan lättnad. Att få bekräftat att vi är på rätt väg, säger Lisa Hamfors.
Hon berättar att det inte var självklart att de skulle söka eller få utmärkelsen eftersom de så sent som för ett år sedan huserade i baracker och Lisa Hamfors bibliotek bestod av ett litet, litet rum. Logistik och allt för små lokaler gjorde arbetet svårt för henne.
– Jag började på skolan 2015 i de gamla lokalerna, då lades grunden för mitt arbete, men det är ju först nu i de nya lokalerna som alla bitar börjat falla på plats. Vi flyttade in i de nya lokalerna i augusti i fjol, säger hon.
Bra samarbete med ledningen
Lisa Hamfors mål med biblioteket är att det ska vara så självgående som möjligt. Hon är noga med att påpeka att det är hennes, elevernas och kollegornas gemensamma lokal. Under hösten har hon nött mycket regler med barnen, hur man beter sig i ett bibliotek och så vidare.
– Allting blir mycket lättare med bra lokaler, jag kan skylta och göra det trevligt. Jag gjorde en liten enkät med eleverna för att se vad de tyckte om vårt bibliotek – i princip alla tyckte om det.
Hon berättar att samarbetet med rektorn och ledningen är fundamental för en skolbibliotekarie.
– Är arbetet inte förankrat i ledningen blir det ett informellt ledande, och det vill man ju inte ha. Ledningen måste ha en tydlig bild av vad ett bibliotek är och vad en bibliotekarie kan tillföra.
Planerar med lärarna
Arbetslagen på Tingdammsskolan träffas varje måndag. Lisa Hamfors är med regelbundet för att planera arbetet tillsammans med kollegorna både långsiktigt utifrån biblioteksplanen men också mer kortsiktigt för när klasserna kommer och besöker biblioteket.
– Det är svårt för mig att tillhöra ett arbetslag, då hade jag blivit för bunden. Men att vara del i kollegiet och vara tydlig med vad jag gör är jätteviktigt.
Just nu har till exempel tvåorna ett källspanarprojekt som handlar om var man hittar fakta och hur man vet om källan är pålitlig.
– Jag och lärarna planerar och gör lektionerna tillsammans. Ibland håller jag i lektionen och ibland läraren. Det här arbetssättet har vuxit fram och beror nog mycket på att rektorn varit tydlig med vikten av samarbete.
Om man som skolbibliotekarie har svårt att integrera verksamheten med övriga på skolan tipsar Lisa Hamfors om att försöka marknadsföra sig själv och vad man kan bidra med.
– Man kan till exempel sätta upp ett årshjul och visa en tydlig plan för sitt arbete. Ibland kan det vara svårt att komma in på en ny skola, men försök hitta någon du kan arbeta med så att du börjar någonstans. Använd rektorn och berätta vilka du har svårt att nå fram till så kan rektorn hjälpa dig.
Vill förmedla läsglädje
Lisa Hamfors tycker även att samarbetet mellan skolor är nyttigt.
– Här i Oxie har samarbetet fungerat bra. Jag och en annan skolbibliotekarie träffades varannan vecka. Vi läste bland annat böcker som vi diskuterade och gjorde stipendie- och projektansökningar tillsammans. Samarbeten är väldigt utvecklande.
Vad skulle du säga är skolbibliotekets viktigaste uppgift?
– Läsfrämjandet och att förmedla läsglädje. När barnen kommer hit och “måste” välja läsläxa kanske jag kan peppa att välja en bok till. Sedan är källkritik och informationssökning också väldigt viktigt – och att stödja lärarna och klasserna i det arbetet.
Häng med på en kort rundtur i Tingdammsskolans bibliotek där Lisa Hamfors berättar lite om hur hon tänkt med skyltningen.
Text och foto: Matilda Lundahl