Gå direkt till innehållet

Krossverket – pedagogiska miljöer i praktiken

Publicerat: Skribent: Jessica Borjo

Projicerad bild med NO-material.

Under hösten 2016 växte den gemensamma mötesplatsen på Krossverksgatan fram. Idén om vad platsen – som tidigare varit kontorslokaler – kunde bli föddes i samtal mellan ledningsgrupp och det pedagogiska utvecklingsteamet i utbildningsområde Väster. Vi ville skapa en gemensam mötesplats för fortbildning, inspiration och kollegialt lärande. Tanken har hela tiden varit att visa exempel på hur pedagogiska miljöer kan byggas och användas. Inte som ett facit på hur en pedagogisk miljö ska se ut, utan mer som ett inspirerande exempel. Vi vill visa på olika sätt att planera och genomföra pedagogiska miljöer som ett lärande verktyg för både barn och vuxna. Miljön är ämnesöverskridande där material får mötas över ämnesgränser och förstärka varandra för ett transformativt lärande. Miljön består av såväl naturmaterial och klassiska ateljématerial som återbruksmaterial och IKT.

Projicerat ljus.

Inspirationen riktar sig till både pedagoger och ledning för att vi tillsammans ska få gemensamma referenser och upplevelser kring vad en pedagogisk miljö kan vara och bli, men platsen är även till för barnen i området. Här kan barnen tillsammans med sina pedagoger utforska, undersöka och uppleva olika miljöer och material. På så sätt tror vi att vi både får äta kakan och behålla den; pedagogerna får input och förhoppningsvis nya tankar kring sina egna miljöer på förskolan och samtidigt finns barnen på plats för att visa oss vuxna vad dom tycker är spännande, intressant och utmanande. Och barnen ska ha roligt! Det är en av de största drivkrafterna – Krossverket ska vara en lustfylld och tillåtande plats, för alla!

Kottar på brickor.

Många förskolor har också använt Krossverket till verksamhetsutvecklingsdagar och arbetsplatsträffar för gemensamma reflektioner och workshops i miljöerna. Med hjälp av både pedagoger, barn och ledning kommer platsen att utvecklas och vara föränderlig efter de behov som finns i området. Vi tror att en gemensam mötesplats möjliggör för oss att få ett gemensamt språk kring pedagogiska miljöer men också att delaktigheten förstärks. Visionen är att varenda pedagog och ledningsfunktion ska känna sig som en del av Krossverket – att platsen finns som ett stöd för den utveckling som varje förskola driver i det systematiska kvalitetsarbetet.

Teckning på fönster.Under vintern 16/17 togs beslutet att Krossverket ska vara en del i arbetet mot en kemikaliesmart förskola. Häromdagen kunde ni läsa Matilde Törnqvists blogginlägg om arbetet mot en kemikaliesmart vardag för våra barn och tillsammans med Miljöförvaltningen kommer även miljön på Krossverket att gås igenom för att säkerställa att det material som finns är fritt från skadliga kemikalier.

Vi tror att Krossverket är ett vinnande fortbildningskoncept: Vi gör utvecklingen tillsammans – barn, pedagoger, ledning och team.

Kategorier

7 Kommentarer

 1. […] När utvecklingspedagogerna äntligen lyckades avstyra diskussionerna hade vi ändå nästan enats, vi kommer nog aldrig vara helt överrens allihopa, om tre basmiljöer och en som blev en bonus. Dessa miljöer skulle vi nu bygga upp i Krossverkstan. För er som är intresserade av att veta mer om Krossverkstan kan ni läsa vad Jessica Borjo (teamledare för det pedagogiska utvecklingsteamet i område väster) skriver om detta här. […]

 2. Hej
  Jag jobbar på privat förskola i Strängnäs. Vi är nyfikna på att utveckla ännu mer vår digitala miljö på förskolan. Så hittade vi er sida.
  Har ni några föreläsningar i landet?
  Mvh/
  Maja

 3. Hej ! Kan vi fristående förskolor i Malmö stad också boka besök ?

 4. jag utbildar mig til specialpedagog i danmark och vill gärna göra praktik i malmö. Praktiken är 1/2 år och jag är gratis!

 5. Kan man som privatperson — farmor till en hemmavid något understimulerad 6-åring — få komma på studiebesök och se hur och med vad Ni låter barnen utveckla sig själva. Jag läste om Er i SDS 9 sept och kände, att jag instämde med Era tankegångar om att ex vis ”vägen är mödan värd” och en hel del annat. Om möjligheten finns, vart ska jag i så fall vända mig med min förfrågan ?
  MVH Anita Torstensso

 6. Hej!
  Vi kommer att jobba med lärmiljöer kommande läsår och undrar om det finns någon möjlighet att komma till er för inspiration?

  Mvh Marie Nilsson
  Källesjö Förskola i Ystad

 7. Hej
  Vi har planeringsdag den 5 sep och hade tyckt det varit supertrevlig att komma och besöka er på eftermiddagen. Vad säger ni?
  Mvh Camilla Lyckebo Förskola

 8. Vi är sugna på att ta del av era idéer i vårt arbete med lärmiljöer.
  Jag tänkte därför att det kunde vara inspirerande för pedagogerna att få göra ett besök hos er ex. på vår APT den 27/9 17,00
  Mvh Lotta

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!