Gå direkt till innehållet

Vågar du bryta en norm?

Publicerat: Skribent: Marika Johansson
Varuband i affär.

Detta blogginlägg har fått många kommentarer varav flera tyvärr har fått plockas bort.
Författaren bemöter kritiken längre ner i kommentarsfältet. Vi vill påminna om att hålla en god
ton i kommentarerna. Personliga påhopp eller kommentarer som inte är sakliga eller håller sig till ämnet
kommer att plockas bort. /Pedagog Malmö

Det krävs en liten nypa mod, men ett enkelt experiment i vardagen kan hjälpa dig att få en fördjupad förståelse för begreppet normkritik – och förundrat upptäcka vilka reaktioner även ett litet normbryteri kan generera.

Normkritik handlar om att synliggöra vilka normer som råder i vårt samhälle, och vilka konsekvenser det kan bli när du bryter mot dem. Jag tänker inte be dig att utmana heteronormen, eller funktionsnormen, eller vithetsnormen (det gör du kanske varje dag redan), utan en mycket mindre, synbarligen harmlös norm – den om varuavskiljaren.

Vet du vad en varuavskiljare är? Det är den lilla pinnen du lägger på bandet mellan dina varor och varorna som den som kommer efter dig tänker köpa. Du vet så klart åt vilket håll den ska ligga; tvärs över bandet som en stadig och tydlig barriär mot andras kaos – men vad händer om man dristar sig att vrida den så att den ligger längs med bandet i stället?

En kollega på Komvux Södervärn gav mig idén. Han berättade att han börjat prova detta och att människor reagerade mycket mer än han väntat sig. Jag fann det svårt att tro, blev människor verkligen störda av en så liten detalj? Fanns det människor som på fullaste allvar sträckte sig fram och ”rättade till” pinnen? Detta måste utforskas!

Min första upptäckt gällde dock inte andras reaktion, utan min egen. Jag fick faktiskt samla mig en smula för att bryta även denna aldrig så lilla norm. Jag kunde ju inte påverka hur människor tolkade min handling, inte förklara att det handlar om ett litet socialt experiment, haha, och såklart vet jag på vilket håll pinnen egentligen ska ligga. Nej, det var bara till att stå och uthärda  – och iaktta.

Eftersom jag vill att du själv ska prova på detta tänker jag inte avslöja för mycket, annat än att jodå, visst reagerar folk. En del kraftigare än väntat. Vissa kan inte låta bli att inte bara rätta till pinnen, utan gör det dessutom med en liten smäll. Gissningsvis så att jag ska notera och lära mig att göra rätt i framtiden. Andra blir nervösa, de sneglar på mig och på varandra, hur hanterar man detta utan konfrontation? Bäst att låta mjölkpaketet ”råka” knuffa på pinnen så att den hamnar rätt och ordning än en gång råder. Även personalen i kassan kan reagera, trots att ett argument för pinnens nya placering är att det blir mer ergonomiskt riktigt för den som ska lägga pinnen i den lilla rännan igen. Ingen är immun mot normen.

Du kan säkert komma på många andra små normbryterier att prova i vardagen (tipsa mig gärna!). Poängen är att nyfiket kunna iaktta och reflektera kring hur normer styr vårt agerande, och hur vi reagerar när normen störs. Om reaktionerna yttrar sig så här för en väldigt liten, faktiskt obetydlig norm – hur är det då för den som bryter mot de starka normerna i vårt samhälle?

48 Kommentarer

 1. Man kan ju också pröva att klappa folk på kinden, lite försiktigt. Eller att klippa tånaglarna vid en parkbänk. Eller prata och sjunga för sig själv omgiven av människor. Gärna utomlands, varför inte i Italien? Lite normbrytande.

  1. Hon skulle nog få igenom det som en fullt betald studieresa…

 2. I detta fall betyder normbrytande att göra på ett dumt och opraktiskt sätt. Egentligen handlar inte pinnläggningen om normer utan företeelsen om att få saker och ting att fungera.
  Fast man har väl anat att normkritik mest handlar om att en del lever lite avstängt från verkligheten och ser inte de verkliga problemen vi normalt omges med..

 3. Varför gå omkring och irritera folk på det här sättet? Jättemodigt – verkligen.

  Gör folk glada istället!!

  Alternativt kan pedagoger fokusera på att lära barn i skolan vad de ska lära sig.

  Svart, kvinna, högutbildad

  1. Exakt så! :-)

 4. Hej Marika. Du kan väl ändå inte mena allvar. Är det sådana här handlingar (!) som du exemplifierar normkritik med, så verkar du totalt ha missförstått vad det handlar om.
  Har du tänkt till själv, eller har någon handlett dig? Skulle råda Dig att i stället stötta kärnverksamheten
  I Din organisation. Se till att barnen lär sig räkna skriva och läsa ! Och att utöva källkritik. För att kunna avgöra om Din artikel är en skämtartikel. Om arbetande och skattebetalande malmöbor läser detta kommer de att bli vansinniga.
  M v h Michael

 5. Lika smart som att parkera på tvären för att ta upp 2-3 rutor när det hade räckt med en. Eller sätta sig mitt mellan 2 säten på bussen.

  Så här enkelt är det: om du brer ut dig på rullbandet framför mig, så att jag får mindre plats att lägga upp mina varor på, då sätter jag dig på plats och ger dig en lektion i folkvett. Om du inte förstår den, för du en lektion till – en språklektion i serbiska svordomar.

  1. Ja för det är ju faktiskt normkritiskt att svära på ett annat språk så att den man svär åt får gå hem och kolla upp vad sa och vips så lär man sig ett nytt språk samtidigt

   1. Precis! Till exempel har jag hört att den där pinnen som avgränsar varor på bandet heter ”pička” på serbiska. Det var i alla fall vad Tanja som sitter i kassan informerade mig om när jag normkritiskt la den ovanpå nästa kunds varor.

  2. Herregud!
   Radovan! Menar du allvar? Det är krig i världen och du retar dig på en sån sak?
   Skulle du skälla på mig av en sån anledning för att du anser att ditt beteende är folkvett…ja du.
   Det är så korkat så jag tappar orden.
   Le och skratta åt det istället och se det med glimten i ögat.
   Det är humor, inget annat.

   Förresten, jag kanske inte vill att du tränger dig på med dina varor.
   Dör du om du väntar en minut?
   Jisses!

 6. Är du anställd med lön av Malmö kommun (en av Sveriges mest skuldsatta) för att producera sådana här texter?

 7. Som Tommy Nilsson frågar – är planeringen av detta ”experiment”, utförandet och textskrivningen något du gjort på arbetstid, finansierat med mina skattepengar?

  Jag arbetar statligt inom pedagogikutveckling och hade min chef tillåtit mig/bett mig göra något liknande, hade jag vägrat och i förlängningen sagt upp mig. Din text är ett hån mot alla arbetare som genererar skatteintäkter för samhällets bästa. Varje förslösad skattekrona på trams är en stor skam. Som John Paul ovan skriver – nästa gång du gör det stora på toaletten, sätt dig med ryggen utåt och mys åt ditt normkritiska agerande.

  På arbetstid bör du däremot arbeta med sådant som kan omsättas till konkret förbättring av Malmöelevers skolresultat. Som du säkert är medveten om, har skolan avsevärt mycket större problem än att eleverna inte är tillräckligt normkritiska.

  Innan du avfärdar alla negativa kommentarer måste du också påminna dig om att de allra flesta (speciellt dina arbetsgivare/kommun/intresseorganisationer) tycker det är helt okej att pyssla med det du gör. Vi som kommenterar negativt här, är…normkritiska!

  1. Jag tror att du har för lite att göra..

   1. Varför tror du det, Karin?

 8. Inspiration. Nästa Stockholm Pride ska jag komma utklädd som en homosexuell Profeten Mohammed.

  1. Det låter mer otrevligt än normbrytande.
   Varför inte gå i Pridetåget utklädd som hetero istället?

 9. Jag fick länken till detta inlägg i mitt flöde. Tyckte först det var skön ironisk text. Sen insåg jag att det inte var ett skämt. När jag återfått fattningen höll jag på att slå sönder telefonen! Det finns alltså någon i Malmö stad som får lön, skattemedel, för att sitta och skriva sånt flum! Är säkert väldigt befriande och själsligt berikande, men hur kan det tillåtas att det går lön och arbetstid till att producera detta?? Malmö stad är på den ekonomiska ruinens brant, allvarliga problem med integrationen och grov brottslighet. Samtidigt kommer något flum på att anställa någon för att producera detta! Jag orkar snart inte mer! Så sjukt respektlös hantering av skattemedel. Någon måste ställas till svars. Tänd stora Batman lampan, VMA, hesa Fredrik, uppdrag granskning, ja tom Tilde de Paula- någon måste utreda detta vansinne.

 10. Man blir ju ledsen av att läsa sådant här trams, producerat med hjälp av skattepengar som jag betalar. Självklart finns det rationella skäl till att pinnen läggs som den gör och detta tramsiga blogginlägg syftar ju till att skapa konflikter och osämja mellan människor och i förlängningen bryta ner ett välfungerande samhälle. Något är allvarligt fel i Sverige idag, måtte vi alla vettiga människor försöka få ordning på vårt land igen.

 11. Marika Johansson (författaren till texten ovan) jobbar som lärare i Malmö och har som fokus ”metodutveckling för inflytande och delaktighet. Inom ramen för detta arbetar jag bland annat med språkutveckling, läslyftshandledning och kooperativt/kollaborativt lärande”, dvs allt som är normriktigt och modetrendigt i skolan just nu. Hon har också mycket riktigt belönats med en förstelärartjänst. Bravo, Marika!
  Men ponera nu att hon verkligen ville göra riktig skillnad i sitt yrkesliv, och inte bara irritera folk i kön på ICA, då kunde hon ju bryta mot normerna i den politiserade skolan och börja propagera för fördjupade ämneskunskaper, för bildning i skolan, för att inte låta eleverna stanna i de identiteter och intressen de har, utan utvidga deras horisonter till att omfatta mer än det de vuxit upp i. Då hade hon verkligen varit en normutmanare som jag skulle tagit på allvar.
  Nu kan jag inte göra mer än uppmana henne att titta på detta underbara lilla klipp om att bryta mot stå-med-näsan-mot-dörren-i-hissen-normen och fundera på hur mycket bättre världen vore om folk som inte kände varandra stod huller om buller i hissen.
  https://www.youtube.com/watch?v=S0xCv_S2JJM&list=RDS0xCv_S2JJM#t=153

 12. Oj, precis ALLA var kritiska! Så kan det ju inte vara, du ska få lite medhåll och beröm också…

  …eller nä. Gick du på den lätta?!?

 13. Sedan när har normer blivit något negativt man måste bryta mot bara för att de är just normer? Vansinne är vad det är! För att ett samhälle ska fungera väl måste det finnas normer (samt lagar och regler) som alla har att förhålla sig till. Normer gör att jag vet vad jag har att förvänta mig ur olika situationer jag ställs inför på vardagarna. Går jag på en fin restaurang kan jag förvänta mig att bli bemött på ett visst vis. Går jag på en öl-pub blir jag bemött på ett annat sätt, och på McDonalds ett tredje.

  Sedan finns det givetvis en del dåliga ovanor man kan arbeta med, men då ska man fokusera på dessa, och inte ge sig på normer bara för att de är normer.

  Det är inte konstigt att Sverige är på väg utför när vår tredje största stad med god min betalar ut lön för sådana galenskaper. Idioti är vad det är.

 14. Som medlem i Medborgerlig Samling (MED) och skattebetalare i Täby, finner jag här ett utmärkt skäl att bryta normen och arbeta politiskt för att minska Täbys bidrag på dryga 400 miljoner årligen i ekonomiskt stöd till Malmö. Tack för inspirationen.

 15. Spännande att läsa era kommentarer, de visar att normkritik är ett engagerande ämne som kan väcka många känslor. Reaktionerna ger ytterligare insikter i hur tillvaron ter sig för de som bryter starkare normer varje dag, och inte har privilegiet att kunna välja att låta bli.

  En av mina arbetsuppgifter är att skriva om mitt arbetsområde; normkritiska perspektiv. I statens uppdrag till skolan är värdegrundsuppdraget centralt, och att motarbeta förtryckande strukturer och diskriminering i skolan och på arbetsplatser betonas dessutom särskilt i den förändrade diskrimineringslagen. I kommande bloggar kommer jag att diskutera begreppet normkritik och dess innebörd, samt varför det är ett viktigt verktyg för att motverka diskriminering och förtryck. Välkommen åter!

  1. Tolkar du de kritiska kommentarerna som att du är inne på rätt spår? Eller kan du dra andra slutsatser av detta? Kanske är normbrytande arbete till sin natur illa omtyckt av allmänheten tills normerna förändrats?

   Själv är jag ytterst tveksam till att bryta normer för normbrytandets skull. Lämpligare bör det vara att arbeta med ”dåliga” normer för att förbättra vårt samhälle. Speciellt om det är skattefinansierat i en kommun med dålig ekonomi.

  2. Diskrepansen mellan oron och ilskan i kommentarerna och ditt genomskinligt politiska motsvar påvisar problematiken. Hur kan du tacka för kommentarerna när alla är inte bara skeptiska utan tar illa vid sig?

   En megamoské byggd med pengar från Quatar. Gatuvåld som bara blir värre. En av Sveriges få storstäder klarar sig bara pga utjämningsprogrammet. Judar som flyttar från Malmö pga förföljelse.
   Det ser ut som att du inte bryr dig, vilket jag är övertygad om att du gör. Du kan inte möjligtvis tro att normkritik skulle väga upp den ekonomiska katastrof som bara har börjat i Malmö. Vad kan du göra för att torgföra problem som bör prioriteras?

   Det är lustigt att din text gör exakt det som du uppmuntrar folk göra med skiljepinnen, tar upp mer plats än nödvändigt och bara stör människor.

  3. Ytterst genomtänkt och pedagogiskt exempel Marika. Normkritiken relaterar ju ytterst till att avslöja diskriminerande och nedlåtande former och uttryck. Normen, när den utmanas avsiktligt eller inte, hugger med sina känslor, tankar, kropp och handlingar. Främst, är Normens reaktion att, förminska och nedvärdera normbrytare. Hen, blir subtilt rasande eller rasande subtilt! Bra skärpa kollega. Inväntar Normens fortsatta reaktioner

 16. […] Ni bara måste läsa hela posten som ligger på Pedagog Malmös blogg! Helt rubbat är det… […]

 17. Exakt i vilket ämne är du lärare? Du verkar inte kunna direkt mycket om fysik, logik eller biologi (miljö). Du har inte tänkt på att om du lägger pinnen ”normkritiskt” i bandets riktning innebär det att bandet måste röra sig längre innan nästa kunds varor kan skannas? Detta innebär att det går åt mer el, vilket i sin tur innebär ett större miljöavtryck. Många bäckar små, som man brukar säga. Jag kan hålla med om att vissa normer behöver brytas, men att du – en lärare vars lön betalas av skattebetalare – uppmanar till ett beteende som förstör miljön får mig att skaka på huvudet. Jag vet inte vad som är värst. Antingen vet du hur onödig elanvändning påverkar miljön men skiter i det, eller så förstår du inte hur det hela fungerar. Vilket är värst tycker du själv? En sak kan jag säga: din uppmaning här om att ”bryta mot en norm” visar i vilket sorgligt tillstånd svenska skolan befinner sig i och det får mig att må illa.

 18. Svenska elever behöver bra undervisning och goda resultat i matte, svenska och engelska samt i en del andra ämnen för att klara morgondagens arbetslivskrav. Hela detta normkritiktramset Du och andra intellektuella lättviktare ägnar sig åt tar bort resurser från en skola i maximal kris, och då framför allt i Malmö. Dessutom kommer ingen arbetsgivare att fråga efter sådant trams – vare sig i Sverige eller utomlands! Det är ju bara värdelöst bludder som inget skolbarn har någon nytta av i sin kunskapsuppbyggnad!
  Och hur in i helskotta kan ett (Ditt!) ”arbetsområde” vara ”normkritiska perspektiv”? Ni skall i skolan se till att få just kunskapsförmedlingen att fungera och inget annat! Lägg av! Eller bli tvingad efter valet 2018!

 19. Det här är bara så dumt så man häpnar!

  Varför inte ta med dig en egen träkub att lägga mellan varorna? Eller kliv upp själv o sätt dig på bandet.

  Inte konstigt att PISA resultaten dalar när pedagoger håller på med sånt här nonsens istället för att ägna sin tid åt det de är anställda för.

 20. Normer är egentligen de regler som växt fram genom evolutionen och den sociala utvecklingen för att få samvaron mellan människor att fungera i vardagslivet. Ett antal har upphöjts till lag, så egentligen är det ingen principiell skillnad mellan att bryta mot normer och bryta mot lagar
  När politikerna föreslog att Sverige skulle övergå till högertrafik, så hölls först en folkomröstning. Utslaget blev ett mycket klart NEJ till en övergång. Sedan struntade politikerna i folkviljan, vilket är politikernas norm. Alltså kan man påstå att högertrafikomläggningen var olaglig.
  Så därför ska jag nu revoltera och bryta mot högernormen och börja köra på vänster sida. Jag räknar med att i och med det bli en hjälte och ikon för den nya, välbärgade härskarklassen – vänstern

 21. Går skattepengar från Malmö kommun (alltså hela Sverige) till att betala din lön?

 22. Intressant men inga överraskande reaktioner. Att bryta mot oskrivna regler och normer kan få många att gå i taket. Själv har jag testat att sätta mig på en annan plats efter lunch vid konferenser. Även om inga tillhörigheter lämnats kvar och det finns gott om lediga platser, får man onda ögat om man sätter sig på en plats som någon annan haft på förmiddagen.

 23. Väldigt bra beskrivning av obetydliga vs betydlig normer o hur de påverkar oss, tack Marika.

 24. Fantastiskt att läsa flertalet kommentarer här och se så många välartikulerade människor medvetet missuppfatta en ganska harmlös text som bara vill visa vilket motstånd det finns i oss människor att bryta även mot oviktiga sociala normer. Men detta gäller ju inte bara destruktiva normer vi har i den västerländska kulturen som heteronormen utan även t.ex. hederskultur. Man kan ju tänka sig vilken kraftansträngning som krävs att bryta mot de normerna. Vi behöver denna forskning för att förstå hur vi på bästa sätt ska kunna hjälpa alla de som idag drabbas av destruktiva normer, oavsett om det gäller rasifierade, HBTQ eller utsatta för hedersförtryck. Så kämpa på Marika!

 25. Jag tycker idén är spännande men tänker i just detta fall på kassören/kassörskan som (med foten? Jag vet inte hur ett kassaband fungerar) ska styra att bandet löper dessa extra meter om dagen ifall många skulle börja lägga pinnen som artikeln beskriver, med detta arbete finns redan så många risker för utslitningsskador. Ja, förmodligen en överdriven analys, ingenstans kommer folk att lägga pinnarna på längden i den omfattningen men för mig blir hela experimentet lite hänsynslöst gentemot personalen.

 26. Det är kommentarerna och dess tonläge som är det viktiga i denna studie. Det är datat , det som kommer analyseras, och inte den totalt oviktiga lilla triggern.. jag vet inte om jag ska skratta eller gråta

  1. Hej.

   Du bör gråta, om det är som du skriver.

   Det innebär att man har tagit sig friheten att genomföra en sociologisk studie utan att inhämta samtycke, något som bryter mot normer om att avsaknad av samtycke att delta som material i forskningssyfte är ett övergrepp.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

 27. Det är alltid roligt och spännande att undersöka normer och jag tycker det är underbart att se att du vill uppmärksamma normer! Dock kan det vara bra att förstå skillnaden mellan praktiska och sociala normer innan en experimenterar med dem. Praktiska normer har vi för att underlätta för människor medan sociala normer uppstått av moden och hur vi lever etc.

  Till praktiska normer räknas att lägga pinnen på det håll som gör att den fyller sin funktion men är så lite ivägen som möjligt. Andra exempel är att låta de som ska av tåget få gå av först eller att ställa dig sist i kön när du ställer dig i den. När dessa normer bryts blir folk irriterade, inte för att normen bryts utan för att någon försvårar för dem. Denna irritation kan alltså inte härledas till en reaktion på själva normbrytandet.

  Bättre är att utmana sociala normer som ofta inte fyller någon egentlig funktion mer än att upprätthålla det vi är vana vid. Exempel på sådana normer är att vi inte vill stå många i en busskur ens om det regnar, vi vill inte sitta på samma parkbänk som någon vi inte känner, vi hälsar med höger hand, vi har inte kläder ut-och-in etc. Där finns normer att utmana som inte borde spela roll men ändå påverkar människor till att reagera på att situationen känns annorlunda. Det finns inget försvar till varför vi är noga med dessa normer så som det finns med de praktiska normerna men vi kan störa ihjäl oss på när någon bryter mot vissa av dem.

  Hoppas på att se en uppföljare med harmlöst normbrytande av sociala normer. Ha en fin dag!

  1. Hej Ingis, tack för din kommentar! Att hälsa med vänster hand i stället för höger är absolut ett alternativ, och upplevs kanske lika utmanande för den som utför den men mindre provocerande för ”mottagaren”. Varupinne eller handskakning är ju egentligen helt obetydligt i sammanhanget, experimentet handlar om att nå fördjupad förståelse för den som genom sin blotta identitet bryter potentiellt mycket mer provocerande normer varje dag. Jag utgår också från att vi i allmänhet använder vårt sunda förnuft och bedömer vilken situation som lämpar sig för experimenterande.

 28. Hej.

  Du är en utmärkt representant för den svenska skolan.

  (Jag kommer inte på något starkare jag är beredd att sätta på pränt, utan att bryta mot den norm för belevat samtal som kallas dekorum.)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 29. Når man leser kommentarer på svenske nettsteder, forstår man hvorfor det oppstår ”svenske tilstander”.

 30. Snälla säg inte att det är norm att lägga skattepengar på saker som dessa

 31. En ytterst fånig text om ”normbrytande” får nästan uteslutande negativa kommentarer. Författaren till inlägget kommenterar i sin tur och tolkar det som att inlägget belyser något viktigt och därför behövs. Wow…

  Bättre om skolan återgår till sin huvuduppgift – Att förmedla kunskap. Resten är på sin höjd sekundärt och inget vi bör slösa skattemedel på i onödan.

  Lite sorgligt att se någon så övertygad av sin egen nytta att hon verkar glömma varför man ens har lärare i skolan, eller vad skolans grundläggande uppgift är. Numer får man vaska fram kunskapförmedlingen mellan alla meningslösa politiska projekt skolan har fått i uppgift att ”förmedla”.

  1. Hej Stefan, i det här blogginlägget diskuterar jag varför normkritiken är relevant i skolan:

   https://pedagog.malmo.se/2017/09/14/lar-ungarna-lasa-i-stallet/

   1. Står fast vid åsikten att inlägget är ytterst fånigt och kritiken i kommentarsfältet relevant. Det kan finnas vettig normkritik, men att larva sig med pinnarna i mataffären är just precis bara fånigt. Man borde kunna förvänta sig att nivån på det ni kallar ”normkritik” ligger betydligt högre.

    Att skolan brottas med stora kunskapsproblem är väl känt vid det här laget. All kraft borde ligga på att öka sakkunskapen och kunskapsförståelsen hos eleverna. När den nivån är återställd kan man återkomma till skolans eventuella sidoverksamheter, t ex normkritik.

    Nivån på den pedagogiska forskningen, särskilt vid svenska lärosäten, är skrämmande låg och uteslutande fokuserad på ”sociala sammanhang” och att människan är en ”socialt konstruerad” varelse.

    Kan du referera till någon mer modern neurovetenskaplig forskning kring lärande och informationsinhämtning som stöder den sociologiska uppfattningen? Vi vet en hel del idag om hur hjärnan faktiskt fungerar i inlärningsprocessen, men pedagoger är bra på att ignorera den kunskapen och ensidigt hålla fast vid den sociologiska förklaringsmodellen för hur man bäst förmedlar kunskap.

    1. Hej igen. Vi är inte överens om kvaliteten på svensk forskning, men oavsett detta så är den forskning jag hänvisar till i inlägget huvudsakligen utländsk (och i Skolverkets forskningsöversikt placerad i ett svenskt sammanhang). Neurovetenskaplig forskning visar bland annat att de hormon som utsöndras vid stress och oro inverkar negativt på arbetsminnet, och en av de stora källorna till stress i skolan, i synnerhet för pojkar, är exkludering (enligt prof. Joanna Giota, Skolans Ledarkonvent 2017). Själv blir jag nyfiken på vilken forskning du avser som menar att inkludering, likabehandling och trygghet inte inverkar gynnsamt på inlärningsprocessen?

 32. För att återuppliva och påminna om tråden nu när den uppmärksammats som årets mest lästa.

  Den normktitiska ”artikeln” är ett skolboksexempel på hur tomt begreppet förstelärare är, och ännu ett bevis på att pedagogerna behöver fråntas ansvaret för lärarutbildningen.

  Inlägget fick berättigad kritik. Vad lärde ni er av det, ni som jobbar med lärande?

 33. Hej Stefan,

  I ett svar ovan hänvisar jag till ett uppföljande blogginlägg som syftar till att besvara den kritik som framförts. Du hittar det här:

  https://pedagog.malmo.se/2017/09/14/lar-ungarna-lasa-i-stallet/

  Vänliga hälsningar,

  Marika

 34. […] Vågar du bryta en norm – Pedagog MalmöJuckande feminister – Pedagog MalmöGenusflum i lärarutbildningen […]

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!