Gå direkt till innehållet

De överlevandes barn och barnbarn fortsätter berätta

Publicerat: Skribent: Lena Winqvist
Mira Kelber.

De judiska flyktingar i Malmö-Lund som överlevde Förintelsen valde att inte glömma. I nästan 30 år gick Förintelsens ögonvittnen ut i skolor, kyrkor, bibliotek och andra mötesplatser för att berätta om sina upplevelser under Förintelsen. Nu har de lämnat över stafettpinnen till barn och barnbarn, som tagit på sig uppgiften att hålla ögonvittnenas minne levande.

Mira Kelber är barn till en överlevande från Förintelsen och är ute i skolor för att berätta om sin pappas upplevelser.

 – Vi ger berättelserna från Förintelsen en röst, när de inte längre kan berättas av de överlevande. Gruppen består av eldsjälar som vill påverka i en tid av förtryck och hat.

Ni gör detta på ideell basis. Varför tycker du att det är så viktigt att komma ut i skolorna och berätta din pappas berättelse?

 – För att det är i klassrummen man kan påverka. Det är där man kan bidra med denna kunskap för att påverka framtiden. Ju längre från Förintelsen vi kommer desto längre kommer vi från den direkta förståelsen av konsekvenserna av ett sådant brott. I klassrummet är man mottaglig för kunskap och kan skapa sig en världsbild där man ser sig själv som en aktör som säkerställer att dessa brott inte får upprepas.

 

Boka Berättargruppen

Tillsammans med motsvarande berättargrupp i Judiska Församlingen Göteborg och med stöd från Forum för levande historia finns berättargruppen Malmö/Lund tillgänglig att boka för lärare för berättarsessioner, både i aulor, klassrum och digitalt. Den 21 och 22 oktober går de ut i en speciell satsning som kan bokas här: Bokning via Levande historia.

För bokning vid andra tillfällen och frågor, ring eller maila:

 

Material på Malmö delar

På Malmö delar finns nu material för att både förbereda och efterarbeta besöket och stöd för att samla upp reaktionerna:

INTERVJUN AV MIRA KELBER SAMT RESURSERNA PÅ MALMÖ DELAR ÄR GJORDA AV: MIRJAM KATZIN

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.

 

 

 

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!