Det snackas om – vecka 44

alt=””
Det är fredag – och det innebär, förutom en välbehövlig ledighet för många av oss, att Pedagog Malmö-redaktionen sammanfattar veckans förskole- och skolnyheter.

Det blir mer undervisning på distans igen på gymnasieskolorna i Malmö – detta med anledning av med skärpta råden i Skåne i samband med den snabbt ökande spridningen av coronaviruset. Efter höstlovet ska var fjärde gymnasieelev få fjärr- eller distansundervisning. Beslutet gäller tills vidare.

– De skärpta råden för Skåne måste tas på allvar. Vi gör den här förändringen för att minska smittspridningen. Den här åtgärden minskar trycket både på kollektivtrafiken och på våra skolor, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör, i ett pressmeddelande.

Gymnasieskolornas introduktionsprogram och gymnasiesärskolan omfattas. På komvux och SFI sker redan delar av undervisningen på distans.

Förslag: Gör skolstatisk offentlig igen

Från och med den 1 juli 2021 ska Skolverket återigen kunna publicera ny statistik om friskolor – om regeringen kan genomföra förslaget som i veckan skickades på remiss. Dessa tillfälliga sekretessbrytande regler ska träda i kraft om de är nödvändiga för att till exempel följa upp verksamhet och fördela statsbidrag. De tillfälliga reglerna föreslås gälla i två år och därefter hoppas regeringen ha en permanent lösning.

– Vi har plötsligt fått en helt ny situation där vi saknar grundläggande och avgörande statistik om svensk skola. Regeringen har agerat för att lösa detta akuta problem, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Läs mer här!

Fortsatt satsning på Läslyftet i Malmö-förskolor

Satsningen på Läslyftet på fem förskolor i Kroksbäck fortsätter. När det var dags för andra modulen föll valet på ”Flera språk i barngruppen”. Det kollegiala lärandet involverar alla yrkesgrupper. Pedagog Malmö har tidigare skrivit om arbetet med den första modulen, ”Läsa och berätta”.

Undersökning: ”Tiden räcker inte till”

Grund- och gymnasielärarnas undervisningstid ökar; åtta av tio lärare i grundskolan anser att arbetsbelastningen är för hög, enligt en ny undersökning. En majoritet hinner varken förbereda eller efterarbeta lektionerna ordentligt. Arbetsmiljöverket har tidigare granskat arbetsvillkoren vid omkring en tredjedel av landets omkring 6 000 grund- och gymnasieskolor och fann då betydande arbetsmiljöproblem. Läs mer om undersökningen här!

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!