Nobelvecka på Malmö delar

Bild på Alfred Nobel.
Nobelveckan är här och även om det inte blir som vanligt i år med stor Nobelfest i Stockholms stadshus ska prisen såklart ändå delas ut den 10 december.

Istället blir det i år En kväll för Nobel med så väl konsert som prisutdelningar på SVT.

Det är andra gången banketten ställs in under fredstid sedan priset instiftades 1901. Första gången var 1907 då Sveriges kung Oscar II avlidit två dagar innan. Denna andra gång ställs banketten in på grund av den pågående coronapandemin.

I modern tid brukar banketten ha cirka 1 300 gäster varav 200 studenter. Den svenska kungafamiljen deltar alltid som hedersgäster. Nobelpriset och den stora Nobelbanketten är en stor del av Sveriges historia och känt över hela världen. Därför är det givetvis extra roligt att som elev känna till såväl dess historia som innebörd. Denna vecka har Malmö delar framsidan full av lektioner som passar för den pedagog som vill lägga extra krut (!) på Alfred Nobel och Nobelpriset denna vecka.

High five nobelklassiker – karaktärsbeskrivning

I den här resursen för Svenska 2 på gymnasiet ligger fokus på Nobelpriset i litteratur. Här kan du som pedagog plocka fram vilken nobelklassiker du vill! Kanske något av Lagerlöf, Hemingway eller Solzjenitsyn? Eleverna får läsa ett utdrag och hjälpa varandra att analysera en enskild människa, en enskild karaktär. Övningen bygger på kooperativt lärande och stärker samarbete kring det centrala innehållet.

Nobelprislektionen – en lektion om Alfred Nobel och Nobelpriset 

Vill du låta dina elever bekanta sig med bakgrunden till det svenska Nobelpriset och lära sig mer om hur priset kom till och vem Alfred Nobel var? Då kan du använda denna lektion från Nobel Prize Museum som innehåller såväl lärarhandledning som bildspel och bildspelsmanus. Ett trevligt sätt att låta eleverna bekanta sig med det svenska kulturarvet.

Nobelpriset i fred – ett prestigefyllt pris!

Nobelpriset i Fred är ett prestigefyllt pris med lite annorlunda bakgrund än de övriga prisen och är ett spännande pris att diskutera under en lektion. Det hanteras av Norge som vid tiden för Alfred Nobels död var i union med Sverige. Till skillnad från övriga nobelpris kan även organisationer och inte bara personer tilldelas fredspriset.Priset har delats ut sedan 1901 men under andra världskriget gjordes ett längre uppehåll mellan 1939–1943 då Norge var ockuperat av Nazityskland. I denna resurs hittar du ett upplägg som tar cirka 45 minuter.

Förutom lektioner som handlar om själva Nobelpriset hittar du även resurser som handlar om forskning, fysik och kemi. Vi önskar er en trevlig nobelvecka och glöm inte att det även är dax att lägga lutfisken i blöt 😉

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.