Matematik, motivation och stödmaterial!
Extra skolmiljard delas ut
Under måndagen började Malmös elever som haft distansundervisning att så smått återgå till undervisning på plats i skolan. Eleverna är lättade och säger till Sydsvenskan att det var roligt att vara hemma första veckan men att sen tröttnade man.
– Det är skönt att kunna socialisera sig nu, säger Malaak Ghalayini till tidningen.
Samtidigt är lärarfacken mer försiktiga. Återgången till undervisning på plats har skapat oro bland fackens medlemmar och många har hört av sig till sina skyddsombud.
– Vi hade önskat att man haft lite mer is i magen och haft kvar distansundervisningen som grund. I alla fall fram till sportlovet och se hur utvecklingen blir, säger Fredrik Björkman, huvudskyddsombud hos Lärarförbundet till Sydsvenskan.
Anders Malmquist, grundskoledirektör, säger till Aftonbladet att Malmö stad bygger detta och andra beslut på vad Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten råder.
– Vi menar att vi inte ska ge oss in i medicinska bedömningar kring pandemin utan måste ha väl underbyggda beslut. När smittskyddet först sa att vi skulle ha distansundervisning gick vi över till det, men för en och en halv vecka sedan ungefär blev vi rådda av Smittskydd att börja gå tillbaka till närundervisning och då följer vi den rekommendationen. Våra beslut bygger helt på vad smittskyddet och Folkhälsomyndigheten rekommenderar, säger Anders han till tidningen.
Nya kursplaner skjuts upp
Tanken var att grundskolan skulle få nya kursplaner från och med i höst. Men i veckan kom beskedet att införandet skjuts upp till hösten 2022. Anledningen är den hårda arbetsbelastning som lärare och skolledare har under pandemin, menar utbildningsminister Anna Ekström (S).
Därför måste vi fokusera på det mest nödvändiga, nämligen undervisningen och de elever som finns i skolan här och nu. Det gäller i synnerhet eleverna i nian som behöver klara det som krävs för att gå vidare till gymnasiet, säger hon till TT.
Befarar hög kostnad för gratis munskydd
Förra vecken togs det ett politiskt beslut om att erbjuda gratis munskydd för personal och elever i Malmös förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Det är upp till skolförvaltningarna att se över hur detta rent praktiskt ska hanteras. Malmö styrs av L och S som i denna fråga fick se sig överkörda av M, C, SD, MP och V som röstade för munskydd. Nu säger skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) att hon befarar att detta kommer att belasta skolbudgeten. Bedömningen har gjort att om varje elev behöver byta munskydd fem gånger om dagen går det åt cirka en miljon munskydd i veckan. Det skulle motsvara cirka en miljon kronor i veckan.
– Det får ju tas från vår skolbudget. Det får man ta från någonting annat då. Frågan är bara vad, säger Sara Wettergren till Tidningen Läraren.
Men att det ska bli så pass hög kostnad håller moderaternas John Eklöf med om. Han är andre vice ordförande i grundskolenämnden.
– Det får inte gå överstyr och det får inte ruinera förvaltningens ekonomi, säger han till TT.
Coronamiljard delas ut
Pandemin har satt sina spår och för att möta upp denna utmaning beslutade regeringen om att skjuta till en miljard extra till Sveriges skolor under 2021. Nu i februari kommer hälften av pengarna att delas ut och resten kommer i juni. Hur dessa pengar sen fördelas är upp till varje kommun men de ska användas för insatser i den kommunala och fristående skolan. Här kan du läsa mer om tillskottet och också om hur pengarna fördelas över landet.
Trevlig helg!
Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!